Avto
217 ogledov

Najnevarnejša registrska tablica je ...

Ženska voznica Shutterstock
Najslabši vozniki v Evropi so ... Pravzaprav imajo o tem v vsaki državi verjetno svoje mnenje. Nekateri trdijo, da so to Italijani, drugi, da bi izpite morali pobrati vsem Belgijcem, dejstva o prometnih nesrečah kažejo spet nekaj tretjega. Kaj pravite vi?

V preteklosti je bilo opravljenih že nekaj raziskav na to temo, vendar pa so uporabljale različne metodologije in vključevale različne skupine držav. Če bi gledali le po številu prometnih nesreč in žrtev na število prebivalcev, potem so po Forbesovi raziskavi tako denimo najnevarnejši vozniki v Srednji in Vzhodni Evropi.

Statistični podatki kažejo, da imate kot voznik v Litvi, Latviji in Estoniji največ možnosti, da boste udeleženi v prometno nesrečo. Ta raziskava pa ni vključevala denimo Ukrajine, kjer je stanje glede žrtev na sto tisoč prebivalcev še precej bolj črno.

30.000 voznikov za najslabše okronalo Italijane

So pa še druge metodologije, po katerih se razvrščajo vozniki – predvsem glede njihovega obnašanja na cesti. Ali vozijo vsak trenutek, kot da bodo zamudili porod svojega otroka ali pa se "cijazijo", uporabljajo smerokaze, brez pravega vzroka pritiskajo na zavoro ...?

Vozniki, ki so najemali vozila na dopustu v tujini prek mednarodne turistične agencije Zoover, so v raziskavi – rezultati so bili objavljeni pred nekaj dnevi – za najslabše voznike okronali Italijane, saj je tako menilo kar 24 odstotkov vprašanih. Sledili so jim grški vozniki s 15 odstotki, tretji najslabši pa so Poljaki. Pregovorno redoljubni Nemci so se uvrstili na četrto mesto najslabših voznikov, sledijo Francozi, Nizozemci, Španci ...

V raziskavi je sodelovalo 30 tisoč voznikov različnih narodnosti, zanimivo pa so celo Italijani sami svoje sonarodnjake z 28 odstotki označili za najslabše voznike po obnašanju. Grki so bili še bolj samokritični: da so najslabši narod za volanom, jih je menilo kar 36 odstotkov. Slovenci se na lestvico nismo uvrstili, kar pa ne pomeni, da se nas tuji vozniki ne bojijo.

Kaj vse lahko pričakujete na cesti v Ukrajini, pove spodnji videoposnetek:

Komentarjev 8
  • Jože Šemrov 09:40 13.januar 2013.

    Spoštovani ljudje ,ali ste res lahko tako arogantni,nestrpni,poniževalni,skriti za anonimnost,kje vam je tisto osnovno lepo vedenje. Veliko več se da povedati na prijazen način in tudi bolj zaleže.Učenje lepega vedenja naj bi bila skrb vsakega človeka.

  • fowler 08:03 13.januar 2013.

    najslabše so babe z velikimi terenci...

  • svizec 08:35 19.avgust 2012.

    0Če voznikovo nacionalnost pripišeš tablici na avtu se pa krepko motiš.Kot bi pri nas dejal da se z SLO tablicami vozimo samo SLOVENCI ali se varaš ima i jako mnogo SLOVENACA