Avto
253 ogledov

Nalepke na motorju in motoristu zelo zaželjene

Šola vožnje za motor Profimedias
Pristojne agencije v prihodnjih prazničnih dneh opozarjajo še na posebno previdnost na cestah, še posebej motoristi in kolesarji pa ne smejo pričakovati razmer na cesti kot sredi poletja.

"Prav vsi udeleženci v prometu se na vsako pot odpravimo spočiti, pred vsako vožnjo pa preverimo stanje svojega jeklenega konjička ali kolesa," pravijo na agenciji za varnost v prometu (AVP). "Vsi moramo skušati pravočasno predvideti ravnanje drugih udeležencev v cestnem prometu in pričakovati tudi nenavadne situacije, na katere moramo hitro odreagirati. Zaradi morebitnega zaviranja voznika pred nami obdržimo ustrezno varnostno razdaljo."

"Pazite na pesek, ki je ostal na vozišču od zimskega posipa ter na udarne jame, poleg tega spomladi asfaltna površina še ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih upade, zato je priporočljivo pred daljšimi vožnjami opraviti tudi t.i. kondicijsko vožnjo," še dodaja direktor AVP Igor Velov. 

Kolesarjem in motoristom pri agenciji svetujejo uporabo svetlih, odsevnih oblačil in druge opreme, motoristi naj imajo vedno prižgane luči.

Tudi na policiji se pridružujejo opozorilom, naj bodo motoristi po večmesečnem počitku ob pričetku sezone še posebej previdni. "Najpogostejši vzroki za najhujše nesreče motoristov so bili lani neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje," pravijo na policiji in hkrati vse motoriste vabijo, naj se udeležijo brezplačnih preventivnih delavnic, ki jih bodo organizirali po vsej Sloveniji in so namenjene osveževanju znanja vožnje z motorji. 

Na AVP še spominjajo, da se s prihodnjim torkom, 29. marca pričenja nacionalna preventivna akcija za varnost motoristov. 

Nasveti policijskega inštruktorja motoristom:

  • Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
  • Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost.
  • Ne pozabite na oblačila s ščitniki.   
  • Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.   
  • Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.   
  • Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.   
  • Na cesti bodite posebej previdni ob začetku padavin.
  • Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
  • Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v zavojih).
  • Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.   
  • Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.   
  • Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

PREBERITE ŠE:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.