Avto
41616 ogledov

Napaka v postopku: Padlo bo milijon prometnih kazni

Radar merilnik hitrosti Andrej Leban
Sporen je predvsem odvzem vozniškega dovoljenja za mesec dni v Nemčiji za prekoračitev hitrosti za 21 km/h od dovoljene v naseljih.

* - Fotografija je simbolna

Skoraj milijon glob, povezanih s prometnimi prekrški v Nemčiji, ki so Nemce dvignili na noge, bi lahko "padlo" zaradi napake v postopku. 

slovenija 01.07.2011 policija, policijska patrulja, kontrola, radar, ustavljanje Slovenija Avto Policija bi obračunavanje kazni za hitrost prepustila privatniku

Zgodba o novih, strožjih prometnih zakonih in večjih globah za prometne prekrške, ki v Nemčiji veljajo od 27. aprila dalje, postaja vse bolj zanimiva. Konec aprila je nemški minister za promet Andreas Scheuer zmagoslavno najavil nov zakon, nekaj tednov pozneje pa je po velikih pritiskih javnosti začel lobirati proti njim.

Nemčija koronavirus | Avtor: Epa Epa

Zdaj so se pojavile nove informacije: zaradi napake v postopku so lahko vse nove kazni ovržene in s tem ukinjene. Skupno število izrečenih kazni je okoli milijon, večina nemških držav pa je napovedala, da jih bo verjetno razveljavila. Trenutno se temu upirajo le še v Turingiji in Bremnu.

Hitrost na avtocesti Nemčija Avto Padla je odločitev, ali bodo Nemci omejili hitrost na avtocesah

Kaj se je zgodilo? Strožja uredba o kaznih se je morala v vsakem odstavku sklicevati na osnovni zakon o varnosti v prometu. Vendar Uredba ne navaja dela zakona, ki se nanaša na začasno prepoved vožnje. Zato velja za nezakonito, vse izrečene kazni pa so vprašljive.

radar na štajerski cesti Avto Posneta, kako v ford focusu vozila s hitrostjo 703 km/h

Radar meritve hitrosti naselje | Avtor: Profimedia Profimedia

Največ polemike v novem pravilniku o cestnem prometu je bilo zaradi preklica vozniškega dovoljenja za mesec dni. V primeru prekoračitve hitrosti v naseljenih območjih za 21 km/h vas po novem policisti v Nemčiji kaznujejo z 80 evri, dvema kazenskima točkama, vozniško dovoljenje pa vam odvzamejo za mesec dni.

DARS avtocesta hitrost opozorilna tabla omejitev promet Ukrep Avto Najvišjo dovoljeno hitrost na avtocesti znižali za kar 30 km/h

Strožje so kazni tudi v primeru vožnje po odstavnem pasu ali za intervencijskimi vozili (240 evrov), motorna vozila pa morajo pri prehitevanju na cesti držati minimalno razdaljo od kolesarjev, pešcev in e-skuterjev. To pomeni dva metra zunaj naselja in meter in pol v naseljih. Prepovedana je tudi uporaba aplikacij za odkrivanje naprav za nadzor hitrosti, vključno z radarskimi detektorji.
 

Komentarjev 2
  • Avatar Milteolla
    Milteolla 00:49 14.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

  • Waltter 16:06 13.julij 2020.

    naj se ne veselijo tako hitro, sicer je zakon na upavnem sodiscu ki je v leipzigu, tam pa so znani po cudnih odlocitvah. Mislim da je 60% moznosti da zakon ne glede na to da delno ni v skladu potrdijo. ...prikaži več Sicer se nagibajo k temu da so ljudje bili obvesceni in administrativna napaka ni taksna da bi lahko anulirala izrecene kazni.