Avto
810 ogledov

Napaka, zaradi katere vam bo zjutraj v avtu še bolj mraz

Mraz Profimedias
Kako boste zjutraj najhitreje odtalili in ogreli avto? Nikar takoj ne zavrtite gumba za stopnjo ventilacije na polno.

1. S pršilom za odmrzovanje stekel, ki ga dobite na vsaki črpalki in bolje založeni trgovini, boste veliko hitreje odstranili slano s steklenih površin. Nikar pa ne drsajte po steklu s kakšnim trdim predmetom, še posebej ne kovinskim, saj boste na steklu pustili nepopravljivo škodo.

2. Jutranjemu drsanju se boste izognili, če boste negaražiran avtomobil pokrili – prav pride že stara rjuha, čeprav je veliko boljše namensko prekrivalo, ki zaščiti prednje in stranska stekla tudi pred vlago. Če kupujete nov avtomobil, se pozanimajte, ali ima možnost dodatne opreme v obliki hitrega odmrzovanja vetrobranskega stekla, kar je zelo priporočljivo in uporabno. Preden zapustite avtomobil, tudi vedno zaprite pokrivalo steklenega strešnega okna.

3. Avtomobil se bo veliko prej ogrel, če boste takoj speljali. Ogrevanje na mestu žre veliko goriva, je protizakonito in dokazano slabo učinkovito.

4. Nastavite temperaturo na maksimum, stopnjo ventilatorja pa ohranite na minimumu, dokler se motor ne ogreje in iz šob začne pihati topel zrak. Pri zarošenih steklih vključite klimatsko napravo, ki bo osušila notranjost. Klimatsko napravo sicer tudi pozimi občasno vklopite, da ji zagotovite mazanje vitalnih delov in preprečite razmnoževanje (smrdljivih) bakterij.

5. Bodite pozorni, da pravočasno zmanjšate temperaturo v avtomobilu. Idealna temperatura v avtomobilu mora biti po priporočilu zdravnikov 20 ali 21 stopinj Celzija. Pri temperaturah nad 25 stopinj  človeško telo postane "zaspano", pod 19 stopinjami pa začne koža hitreje izgubljati temperaturo, kar slabša prekrvavitev. Tudi takrat je odzivnost slaba, opozarjajo pri nemškem avtomobilističnem združenju ADAC.

6. Če boste v avtomobilu prevozili več kot le nekaj kilometrov, se vanj ne vsedite v bundah. Že po nekaj minutah vam bo postalo prevroče. Še posebno se izogibajte debelim bundam, saj varnostni pasovi takrat ne morejo opravljati svoje vloge. To velja tudi za otroke. Veliko bolje je, če imate na sebi kapo, šal in usnjene rokavice (zaradi oprijema), ki se jih lahko tudi med vožnjo hitro znebite. Če se debelemu oblačilu res ne morete odpovedati, potem upoštevajte nasvete inštruktorja AMZS, kako se pravilno pripasati.

7. Zelo uporabno je ogrevanje sedežev, vendar pravočasno zmanjšajte stopnjo oziroma ga izključite, ko se avtomobil ogreje, saj pretirano gretje vaše zadnje plati in hrbta ni dobro za vaše zdravje. Če vaš avtomobil ogrevanja sedežev nima, je mogoče kupiti posebne ogrevalne blazine za avtomobile.

8. Če si lahko privoščite, investirajte okoli tisoč evrov v vgradne grelce. Notranjost avtomobila lahko tako v zimskih dneh pred vožnjo ogrejete kar na daljavo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • Mahi 12:39 30.november 2016.

    Točno tako. Točno tako. Kaj je avtor s tem hotel napisati. Da prižgemo in se takoj odpeljemo. Vseeno mislim, da je za motor zdravo, da mogoče dela kakšno minuto na mestu, preden ga obremenimo.Torej moj protokol je, da prižgem ...prikaži več vozilo, odmečem sneg, očistim šipe in se odpeljem. Vse skupaj ne traja več kot 2 minuti.....

  • dimnikar 11:51 30.november 2016.

    Je kršena. Tvoja interpretacija zakona tu ne igra nobene vloge. Glede na to da za zakon prvič slišiš, bo verjetno še malce trajalo pri tebi, da ga internaliziraš. Bo že.

  • zdrej 11:46 30.november 2016.

    Vredu, kaj razen tretje točke je tu problematičnega? Pa še tretja točke, če dlakocepimo ne opisuje štarta ampak samo ustavitev. Tako da niti ta ni kršena.