Avto
4 ogledov

Napet boj za svetovni avto leta

Lani si je laskavi naslov priborila mazda2, leta 2007 je to postal lexus LS460, Žurnal24 main
Še trije kandidati so ostali v boju za naslov svetovnega avta leta 2009. To so ford fiesta, toyota IQ in VW golf.

Od začetnih 51 avtomobilskih imen se je seznam kasneje skrčil na deset, v ponedeljek pa je žirija 59 priznanih avtomobilskih novinarjev iz 25 držav sveta (žirante k sodelovanju povabi svetovni avtomobilski komite WCSC, med njimi pa ni Slovencev) izbrala omenjene tri finaliste. S seznama so odpadli audi A4, BMW 7, citroën C5, fiat 500, honda jazz, jaguar XF, mazda6 in nissan GT-R.

Da se avtomobil sploh uvrsti v izbor, ga mora proizvajalec prodajati vsaj na dveh celinah. Končnega zmagovalca bodo po dodatnem ocenjevanju razglasili čez en mesec na newyorškem avtosalonu.

Žirija je določila tudi finaliste izbora v ostalih kategorijah. V kategoriji športni avto leta so se v finale uvrstili corvette ZR1, nissan GT-R in porsche 911 carrera. Za naslov ekološkega avtomobila leta se bodo pomerili honda FCX clarity, mitsubishi iMiEV in toyota IQ, naziv najlepšega pa bo prejel eden izmed trojice citroën C5, fiat 500 in jaguar XF.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.