Avto
15 ogledov

Napredni stroj za uživanje valov

FX cruiser SHO je po dolžini že skorajda primerljiv z avtomobilom nižjega razred
1/6
Žurnal24 main
Yamahin WaveRunner FX cruiser SHO je predstavnik visokozmogljivih vodnih skuterjev, nabit z najmodernejšo tehnologijo in udobjem.

Tega 3,37 dolgega trisedežnega potovalnega športnika poganja 1,8-litrski motor, ki je bil razvit na novo in tako nima več osnove v agregatih za motorna kolesa. K moči 155 kW (211 KM) mu pomagata polnilnik in hladilnik zraka, njegova značilnost pa je tudi precej nižja raven hrupa, saj se obratomer ustavi že pri 7.500 vrtljajih na minuto.

Že omenjena moč štirivaljnega štiritaktnega motorja morda na papirju ne dosega konkurenčnih kawasakija ultra 250X ali sea-doo RXT-X, vendar pa so zmogljivosti pod črto povsem primerljive, še posebej, ker FX SHO zelo dobro skriva 311 kilogramov suhe teže in se v vodi obnaša zelo okretno. Končna hitrost z enim potnikom je 67 milj (107 km/h), od nič do 30 milj pa pospeši v kratkih 2,02 sekunde. V rezervoarju za gorivo je prostora za 70 litrov.

K zmogljivostim izdatno pripomore tudi posebna sestava trupa. Ta je "oblečen" v poseben material NanoXcel, ki ga v tovarni na jekleno podlago stisnejo pod pritiskom 3.000 ton. Prednosti materiala so predvsem v zmožnosti natančnega oblikovanja ter nižjih škodljivih emisij od običajnih steklenihi vlaken, pa tudi v nižji končni masi.

Dva nadzora plina
Skuter v sebi skriva še polno druge napredne tehnologije. Najprej je tukaj dodajanje plina, ki omogoča dva nadzora nad hitrostjo. T. i. No Wake Zone gumb pride prav v bližini kopališč ali ponoči in skuter elektronsko krmili po vodi s hitrostjo 8 km/h (5 m/h). Drugi koristen pripomoček pa je Yamaha Cruise Assist, nekakakšen tempomat, s katerim je mogoče držati nastavljeno število vrtljajev ter jih dodajati in odvzemati po 350 hkrati.

Funkcija se izkaže za  zelo uporabno na dolgih poteh, saj pripomore k učinkovitemu izkoristku goriva, zelo dobrodošla pa je njena pomoč tudi pri vleki različnih vodnih pripomočkov, kot so smuči, obroči ali banane.

K udobju dodatno pripomoreta posebno oblikovan sedež ter za sto litrov odlagalnega prostora, tudi za stvari, ki jih nočemo zmočiti. Ročice so prilagodljive, del opreme sta ključavnica proti tatovom in daljinski upravljalec, s katerim plovilo nadziramo pri nižjih hitrostih.

Pri slovenskem zastopniku ta elitni Yamahin model cenijo na 14.750 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.