Avto
83162 ogledov

Naši sosedje omejujejo prodajo bencina in dizla!

bencinska črpalka, gorivo
Na stotine majhnih bencinskih črpalk na Madžarskem je v nevarnosti, da propadejo.

Okoli sto bencinskih servisov na Madžarskem je že omejilo količino goriva, ki ga prodajajo. Nekatere manjše bencinske črpalke naj bi šle v stečaj. Krive so regulirane cene goriva.

bencinska črpalka, gorivo Ni skrivnost Avto Zato nimajo vsi avtomobili luknje za dolivanje goriva na isti strani

Madžari so v prizadevanju za omilitev zapletenih gospodarskih razmer, povezanih z naraščanjem cen energentov, uvedli regulirane cene bencina in dizla. Tamkajšnja zgornja meja cene bencina in dizla je od 15. novembra 2021 postavljena na 480 forintov (1,33 evra) za liter. Ta vladna uredba je bila prvotno določena za tri mesece. Vendar pa je vlada omejitev podaljšala do sredine maja. Cene so določene za bencinske črpalke, ne pa tudi za veletrgovce.

mraz zima avto led Zimska dejstva Avto Zimska dejstva: Teh stvari pozimi ne smete pustiti v avtomobilu

Kot pišejo madžarski mediji se že dogaja, da morajo črpalke kupovati gorivo po cenah, po katerih so v izgubi. Da ne bi omejevali razpoložljivosti goriv, jih ne smejo prenehati prodajati. V nasprotnem lahko izgubijo licenco. Situacijo s »poceni« reguliranim bencinom so zato izkoristili prebivalci obmejnih območij iz držav, kjer so cene goriva bistveno višje, predvsem iz Slovaške in Avstrije. In tudi regionalni tovorni prevozniki.

posoda za gorivo | Avtor: Profimedia Profimedia

10 litrov goriva na avto

Trenutno je nabavna cena dizla za velike kupce bistveno višja od maloprodajne cene 480 forintov za liter, zato so se večji porabniki začeli voziti na madžarske bencinske črpalke. Iz tega razloga je razumljivo, da so se številna podjetja odločila za znižanje količine točenega goriva.

bencinska črpalka, gorivo Svet Nov rekord cen pogonskih goriv

Pravila, ki jih je določila madžarska vlada ne predvidevajo količinske omejitve. O tem odločajo bencinske črpalke same. Novičarski portal Népszava je poročal, da številne manjše črpalke že uvajajo količinske omejitve za točenje goriva, tudi na ravni od 5 do 10 litrov. Eden od njih ni postavil le največje omejitve 10 litrov goriva na posamezen avtomobil, ampak tudi dnevno omejitev točenja goriva na bencinski črpalki na največ 60 litrov. To pomeni, da je šest voznikov zjutraj na črpalki natočilo gorivo, vsak po 10 litrov, nato pa so ustavili prodajo gorivo.

Poplava stečajev

Odkar je madžarska vlada uvedla zgornjo mejo cene goriva, naj bi se na Madžarskem zaprli le trije bencinski servisi. Če pa bo madžarska naftna in plinska družba MOL, ki oskrbuje večino lokalnih bencinskih servisov, globalno povišanje cen nafte v zadnjih dveh tednih uporabila za svoje veleprodajne cene, po katerih prodaja gorivo bencinskim servisom, bi to lahko povzročilo stečaj več sto bencinskih servisov. Običajno majhnih, a ključnih za oskrbo regij. O tem piše spletni portal Hungarytoday.hu.

policijski avtomobil Kdo je tu nor? Avto Naša policija prodaja "rabljeno" gorivo, cena da te kap

Nekateri strokovnjaki menijo, da je celotna situacija nevzdržna in protiustavna, saj lahko po njihovem mnenju v relativno kratkem času pripelje do ukinitve dela v kmetijstvu po vsej državi. Pristojno ministrstvo za inovacije in tehnologijo (ITM) se na pritožbe in pomisleke malih bencinskih servisov še ni odzvalo.

Madžarska vlada pa že računa na to, da bo več bencinskih servisov začasno prekinilo delovanje, saj so se že pojavila navodila državnega davčnega urada (NAV), kako zaprositi za začasno prekinitev prodaje goriva.
 

Komentarjev 12
  • dejan20 17:03 27.februar 2022.

    Ta naslov članka.....

  • tomaz696 18:16 20.februar 2022.

    Pocrkajte..

  • Ruth_Hegwood 08:56 20.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎