Avto
19 ogledov

Ne zanašajte se na zavore hrvaških avtov

Neizpraven tovornjak Policija
Očitno je potrebno biti med potjo na Hrvaško še posebej previden, saj imajo avtomobili domačinov veliko težav predvsem z zavorami.

Skoraj 40 odstotkov hrvaških avtomobilov, ki so jih pregledali v času posebne akcije, se je izkazalo za neizpravne in ne bi smeli biti udeleženi v prometu, so sporočili iz Hrvaškega avtokluba (HAK). Konec novembra so namreč izvedli tradicionalno letno akcijo, ko so po vsej državi omogočali zastonj pregled za vse lastnike vozil. 

Za pregled se je odločilo malce manj kot 13.700 lastnikov avtomobilov in tudi nekaj vozil drugih kategorij, od katerih pa se jih skoraj 5.300 (38,2 odstotka) ne bi več smelo vrniti v promet, saj so strokovnjaki na njih odkrili velike tehnične pomanjkljivosti, zaradi česar so bili neizpravni. 

Ustavijo se po svoje, svetijo v nebo, vijugajo sem in tja ...

Pri neizpravnih avtomobilih je polovica vseh odkritih težav odpadlo na slabo delujoče zavore, le malce manj napak pa so našli pri svetilnih telesih, sledile so napake na različnih točkah podvozja in kolesnih mehanizmih. Med prevladujočimi težavami so se znašli tudi nepravilno delujoči motorji in napake na izpušnih sistemih, je poročal Večernji list.

Kot poudarjajo pri HAK, so rezultati tokratne akcije sicer podobni kot v minulih letih, a so vseeno zelo zaskrbljujoči, saj se največ napak pojavlja prav na sistemih, ki so za varno vožnjo potnikov in drugih udeležencev v prometu najbolj bistvenega pomena. Hrabri le dejstvo, da je v realnem prometu delež neizpravnih vozil nekoliko manjši, saj so se za akcijo brezplačnega pregleda tradicionalno odločali predvsem lastniki starejših vozil, med njimi je bilo najstarejše izdelano 1959, povprečna starost pa je bila dobrih 12 let.

Uradni delež neizpravnih vozil na pravih tehničnih pregledih na Hrvaškem znaša okoli 21 odstotkov. 

Tudi pri slovenskih zavore med glavnimi krivci

Podatki o najpogostejših napakah na tehničnih pregledih so sicer zelo podobni tudi v Sloveniji. Po poročanju portala Carfax so namreč med najpogostejšimi razlogi za neopravljen tehnični pregled pomanjkljivo delujoče zavore, žarnice vključno s smerniki, žarometi, ročna zavora in pnevmatike. 

Komentarjev 1
  • badumtss 18:40 11.februar 2015.

    Ja, ker pri nam je pa kaj boljše. Saj si niti ne moremo več privoščiti vzdrževanja avta in zato nekateri vozijo/vozimo zgonjene avte/gare. Ceste pa mislim, da imajo še na luni lepše.