Avto
12 ogledov

Ne zanemarite ga

Servis Gregor Prebil
Preprosti ukrepi olajšajo vožnjo v vročem delu leta in podaljšujejo življenjsko dobo avtomobila.

"Tudi zaradi slabšega gospodarskega stanja v zadnjih nekaj letih opažamo, da lastniki vozil predolgo odlašajo z nekaterimi za avtomobil nujnimi ukrepi. Tako zamujajo z intervali za menjavo olja, menjavo obrabljenih metlic brisalcev ali vzdrževanjem klimatskih naprav," pravi Agata Lušina, vodja poprodaje iz Avtocentra Špan. Stroški zaradi odlašanja so pozneje lahko tudi nekajkrat višji.

Kaj lahko stori vsak

Lastniki lahko kljub temu za kondicijo avtomobila veliko storijo sami. Med glavnimi ukrepi je skrb za zunanjo in notranjo čistočo avtomobila, pri čemer morate biti pozorni na problematična mesta, na katerih se nabirata umazanija in vlaga, denimo med vrati in karoserijo, pod blatniki ...

Iz rež pod pokrovom motorja odstranjujte odpadno listje, čim hitreje očistite madeže zaradi drevesne smole ali ptičjih iztrebkov, ki sicer poškodujejo lak. Kot najosnovnejše sredstvo pomaga že oljčno olje. Iz avtomobila odstranite pripomočke za zimo, kot so verige in strgalo za led.

Za več prtljage več zraka

Obrabljene pnevmatike zaradi poletnih nalivov zamenjajte, še preden dosežejo mejno zakonsko globino dezena. V pnevmatikah (tudi rezervni) vsaj enkrat na mesec preverite tlak in ga, če boste avto izdatno naložili s prtljago, povečajte. Redno pregledujte tudi delovanje svetil.

Nad smrad z dezinfekcijo

Ko klimatska naprava ne hladi več učinkovito, morate na servisu zamenjati njena tesnila in dopolniti hladilni plin.

Klimatska naprava | Avtor: Miha Pečoler Miha Pečoler
Če naprava pozimi preredko deluje, se v njej zelo hitro naselijo bakterije, ki se ob vklopu razširijo po kabini in povzročajo neprijeten vonj. Takrat je treba napravo še dezinficirati. Skupno storitev stane okoli 60 evrov.

Sam svoj mehanik

Spretnejšim, ki želijo avtomobile popravljati sami, so namenjeni specializirani priročniki z navodili, shemami in fotografijami. Med najbolj znanimi so tisti, ki jih izdaja založba Haynes.
A popravil, menjav olja in podobnega se lotite le, če je avtomobilu že potekla garancija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.