Avto
29 ogledov

Nekaterim šolam vožnje bodo odvzeli licenco

Šola vožnje Anže Petkovšek
Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) je v sredo izvedla nadzor v nekaterih šolah vožnje. Odkrili so številne nepravilnosti; nekatere bodo za določen čas ostale brez licence, nam je povedal vršilec dolžnosti direktorja AVP Franc Pojbič.

"Agencija je v imenu države pristojna dajati pooblastila za izvajanje dejavnosti, kot je usposabljanje voznikov motornih vozil. Če je odgovorna za izvajanje odločb, je odgovorna tudi za izvajanje strokovnega nadzora ter preverjanje, ali organizacije izpolnjujejo pogoje skladno z odločbami in po zakonu. Agencija izvaja izključno strokovni nadzor, inšpekcija, ki je bila tudi vključena v akcijo, izvaja inšpekcijski nadzor, policija pa policijski nadzor s strani kriminalistične obdelave in s strani cestnoprometnih predpisov. Te tri zadeve so bile sočasne in usklajene, akcija je potekala na osmih lokacijah po Sloveniji," je o sredinem nadzoru šol vožnje dejal Franc Pojbič, ki je tudi sam na terenu ugotovil številne nepravilnosti.

Kršeno varovanje osebnih podatkov

Z izrednimi nadzori so želeli ugotoviti dejansko stanje nadzora odločb. Ugotovili so, da nekatere šole voženj ne izpolnjujejo niti temeljnih pogojev. Niso imele ustreznih prostorskih pogojev, kadrovskih pogojev, vozila niso bila ustrezna, v enem primeru vozilo celo ni bilo registrirano, nekaj je bilo delno tehnično pomanjkljivih, je pojasnil Pojbić in dodal: "Slabo varovana je bila tudi dokumentacija, predvsem kar zadeva varovanja osebnih podatkov. Šole vožnje razpolagajo z osebnimi podatki kandidatov. Tu smo ugotovili veliko kršitev. Evidenčni karton vožnje je dostopen več ljudem, puščajo jih celo v vozilih. Vozila so z več kartoni na domovih učiteljev vožnje, kar je tudi protizakonito."

Rezultati nadzora se bodo odrazili s sankcijami. "Podobni zaključki so tudi pri kolegih na drugih lokacijah. Za zdaj še čakam na poročila, ki jih bomo danes obdelali. Očitno bo nekaj šol vožnje izgubilo licenco za določen čas enega leta, druge, kjer so bile ugotovljene napake, pa bodo morale v določenem času odpraviti pomanjkljivosti, drugače jim bo prenehala veljavnost pooblastil za izvajanje dejavnosti," je dodal Pojbič in pojasnil, kako bodo v prihodnje preverjali stanje v šolah vožnje, ki jih je v Sloveniji 186.

"Naš program strokovnega in notranjega nadzora veleva in določa sistematični nadzor. To pomeni, da bomo njihovo delovanje ves čas sistematično nadzirali, vmes pa bomo izvajali akcije, kot je bila v sredo," je dejal in dodal, da so dolžni pregledati vse, ni pa nujno, da bodo to storili v enem letu, tudi zato, ker so jim z rebalansom zmanjšali denarna sredstva, zato imajo težave pri materialnih stroških.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.