Avto
11 ogledov

"Neumno je deliti zaplenjene avtomobile“

Ponarejeni ferrariji. EPA
Grčija bo med državljane, ki plačujejo davke, razdelila zaplenjene avtomobile davčnih neplačnikov, na katerih se nabirata prah in rja. Med njimi so ferrariji, lamborghiniji in druga prestižna vozila. Ekonomist Maks Tajnikar pravi, da je to neumnost.

Avtomobile, ki jih je država zaplenila davčnim neplačnikom, bodo dobili tisti, ki plačujejo davke in račune. Grške oblasti upajo, da bodo tako zaustavili "nacionalni šport – neplačevanje davkov". Avtomobile nameravajo poštenim ljudem podariti kar z žrebom.

"S tem se ne strinjam. Igra na srečo je najspornejša oblika gospodarske dejavnosti. Tako se ne zagotavlja pravičnost," je grški primer komentiral ekonomist Maks Tajnikar in dodal, da se ne strinja s tem, da se ljudem premoženje kar odvzema: "Potrebne so finančne kazni. Če se to že zgodi, je to zato, ker nekdo ne more pokriti denarnih kazni. V vsakem primeru se morajo zaplenjene stvari prodati, prodaja pa se mora izraziti v državnem proračunu. Če kdo naredi splošno škodo družbi kot celoti, je najbolj demokratična oblika to, da se družba poplača skozi državni proračun. Premoženje pa je vredno toliko, kot je vredno na trgu."

Namesto loterijskih srečk računi

Plačevanja davkov so se stimulativno lotili na Portugalskem. Tamkajšnja oblast želi ljudi, ki zberejo devet računov z davčno številko, stimulirati z novimi avtomobili. V ta namen so za nakup avtomobilov namenili 10 milijonov evrov, z žrebom pa bodo določili, kdo od davčnih plačnikov bo avto dobil. Hkrati želijo, da ljudje namesto loterijskih srečk zbirajo račune pri frizerju, v trgovinah, lokalih, pri mizarjih …in jih posredujejo davčni upravi.

Tudi Slovaki so na loteriji med zbiratelje računov lani razdelili denarne nagrade v višini do 10.000 evrov in avtomobile. "Interes ljudstva je presegel naša pričakovanja. Zahvaljujoč loteriji smo izsledili na stotine podjetnikov, ki so želeli prelisičiti davčni sistem," je za Bloomberg dejal slovaški finančni minister Radko Kuruc.

Komentarjev 1
  • s.i.k. 17:00 05.maj 2014.

    .žalost je, da Lisjakov niso znali, ali hoteli, najti sami.