Avto
36 ogledov

Nežna noga se obrestuje

Fiat Eco Drive Andrej Leban
Trening. S tečajem varčne vožnje lahko privarčujete veliko denarja. Avtomobili sami spodbujajo k učinkovitosti.

Poraba. “Obisk tečajev varčne vožnje, še posebno posameznikov, je relativno majhen glede na visoke cene goriva,” ugotavlja Danijel Granda, inštruktor v AMZS centru varne vožnje na Vranskem.

Kot pravi, ima povprečen slovenski voznik veliko rezerv za izboljšanje svoje tehnike vožnje, s čimer ne bi bil bistveno počasnejši, bi pa lahko privarčeval tudi šestino in več letnega stroška za gorivo. Zlasti vozniki, ki iz starejših modelov presedejo v sodobne avtomobile, ne znajo izkoriščati njihovih potencialov. Tečaj pa je le osnova, saj mora voznik znanje prenesti v prakso.

“Vozite v rdečem”

K tej pa spodbuja vse več avtomobilskih proizvajalcev, ki v modele poleg klasičnega merilnika porabe vgrajujejo različne prikazovalnike, ki voznike seznanjajo z varčnejšimi tehnikami in jih spodbujajo k uporabi teh glede na njihovo trenutno vožnjo, denimo k blažjemu pritiskanju stopalke za plin, predvidljivemu zaviranju, prestavljanju v idealnih vrtljajih ali vožnji znotraj omejitev.

Med najprodornejšimi na tem področju je Fiat s platformo eco:Drive, ki natančno proučuje obnašanje voznika. Znotraj avtomobila najnovejša generacija eco:Driva, ki je prišla v uporabo z modelom 500L, prek grafičnih ikon na osrednjem prikazovalniku seznanja z ekonomičnostjo vožnje in celotnim indeksom učinkovitosti.

Prek USB-ključka pa je mogoče podatke iz avtomobila pretočiti v računalniški program, kjer si lahko voznik ogleda zgodovino in analizo svojih voženj, hkrati pa ga program znotraj nekega časovnega obdobja spodbudi k realističnemu izboljšanju indeksa učinkovitosti. Pri tem za spodbudo izračuna, kakšen bo prihranek v denarju.

Ekopripomočki: Vozniki jih hočejo

Fiat Eco Drive | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Tehnika. Da je poraba pri voznikih postala izjemno pomembna, govori pred kratkim objavljena študija J. D. Power, po kateri bi se največ vprašanih med 22 izbranimi tehnološkimi dodatki za svoje avtomobile odločilo za indikatorje varčne vožnje (80 odstotkov) in aktivne reže za vstopišča zraka (83 odstotkov).

“Lastniki vozil se vse bolj zavedajo vedno večjih stroškov za gorivo in iščejo načine za zmanjševanje porabe. Pri tem se vse bolj zanimajo za različne tehnologije, ki lahko bistveno zmanjšajo račun na črpalki,” ugotavljajo avtorji raziskave.

Ceneje kot z novim avtom si lahko pri porabi pomagate z različnimi aplikacijami za Android in Ios (Torque, DashCommand ...), ki prek OBD-vmesnika telefon povežejo z vozilom in izračunavajo ekonomičnost vožnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.