Avto
830 ogledov

Ni pravilo, da imata dva enaka nova avtomobila enake pnevmatike

Revoz Gregor Prebil
Prodajalci avtomobilov pri nas ne morejo vplivati na znamko pnevmatik novih avtomobilov. Še več, ni nujno, da bosta dva kupca enakega modela avtomobila dobila vozilo z enako znamko pnevmatike.

Večini uvoznikov in zastopnikov avtomobilskih znamk pri nas smo poslali enaki vprašanji, in sicer, katera znamka pnevmatike priprada kupcu pri nakupu vozila v avtomobilskem salonu, in ali je vrsta pnevmatike odvisna tudi od opreme vozila?

Od večine uvoznikov smo dobili zelo podobne odgovore. Pri uvozniku za Hyundai pravijo, da je tip in proizvajalec pnevmatik v izključni domeni proizvajalca, torej tovarne. Pri znamkah Volkswagen, Škoda in Audi pri nakupu ni vnaprej določenih znamk oziroma proizvajalca pnevmatik. Pri uvozniku za znamko Fiat pa pravijo, da se gume razlikujejo po tipu in znamki ter glede na opremo in motorno različico avta.

Tovarna določi znamko letne pnevmatike, uvoznik znamko zimske

Pri uvozniku za vozila Ford pravijo, da se blagovne znamke pnevmatik po modelih razlikujejo. Pri naročilu ne morejo vplivati na želeno znamko oziroma model, saj "najustreznejšo" izbere tovarna. Le pri izbiri zimskih pnevmatik je odločitev lokalna, navadno si pri izbiri pomagajo z ocenami objavljenih testov pnevmatik in na podlagi dolgoletnega sodelovanja s poslovnimi partnerji.

Pri uvoznikih za znamke Peugeot in Citroën pojasnjujejo, da proizvajalec pnevmatike ni točno definiran v produktni definiciji vozila. S tem si proizvajalec dopušča možnost namestitve različnih blagovnih znamk pnevmatik na enak model vozila. Pnevmatike morajo ustrezati po dimenziji in nosilnostnem indeksu ter hitrostnem indeksu, ki je predpisan v homologaciji vozila. Sama znamka pnevmatike pa ni določena. Večinoma so na vozilih Peugeot in Citroën uporabljene sledeče znamke: Continental, Michelin, Goodyear, Pirelli in Kumho.

Glede odvisnosti vrste pnevmatike od vrste opreme vozila, pa pri Peugeotu in Citroënu pojasnjujejo, je izjema pri naročilu opcije grip control, kjer je pnevmatika M+S - celoletna pnevmatika. Poseben primer so LGV vozila, kjer je indeks nosilnosti same pnevmatike povečan. Iz tovarne pridejo sicer vedno letne pnevmatike. Tovorni model boxer ima možnost naročanja celoletnih pnevmatik kot opcijsko opremo, pri opcijskem naročilu večjih platišč sodi zraven tudi večja dimenzija pnevmatike, ki je v skladu s homologacijo vozila.

Za clia Michelin, Continental ...

Pri Renaultu Slovenija pravijo, da nova vozila iz tovarn ne prihajajo ves čas z enakimi pnevmatikami. Gre sicer vedno za gume enakega kakovostnega razreda in mer, sam dobavitelj pa ni stalen, saj gre za nabavo zelo velikih količin pnevmatik, nenehna pogajanja in zato občasno tudi za menjave dobaviteljev. Tako je osnovna različica clia obuta v pnevmatike goodyear duragrip (185/65 R15) in continental ecocontaktconti (195/55 R16), renault megane ima michelin green x energy saver (205/55 R16) in coninental ecoconticontact (205/50 R17), talisman continental ecoconticontact (245/40 R19), kadjar pa goodyear vector 4 season (215/60 R17) in continental contiecocontact (225/45 R19).

Vse odvisno od količine palcev

Pri Nissanu Slovenija pravijo, da je velikost pnevmatik odvisna od nivoja opreme. Na qashqaiju so nameščene pnevmatike znamk Goodyear in Continental (16-palčne), Bridgestone, Dunlop, Michelin in Continental (17-palčne), Michelin in Continental (18-palčne) in Bridgestone, Dunlop in Continental (19-palčne). Na manjši model note so nameščene pnevmatike znamke Bridgestone (15-palčne) in Continental (16-palčne).

Pri Kii z modelom cee'd dobite pnevmatike znamk Hankook, Continental in Michelin, pri večji optimi s 16-palčnimi platišči Nexen ali Kumho, s 17-palci pride Continental
in z 18-palčnimi Michelin. Pri športnem terencu sportageu so pri LX in EX opremah v osnovi pnevmatike Hankook, pri EX opremah je možno nadgraditi vozilo s pnevmatikami Continental, GT-line je s Continentalovimi pnevmatikami opremljen serijsko.

BMW: isti model brez zvezdice ni po njihovem standardu

Pri BMW odgovarjajo, da ob nakupu novega vozila BMW, ne glede na model, kupcu pripadajo letne pnevmatike. Pri BMW Group dodajajo, da sodelujejo z različnimi priznanimi proizvajalci pnevmatik. Za vsako vozilo iz vsake serije se testira pnevmatike, na podlagi testov pa jih proizvajalec prilagodi, da imajo najboljše lastnosti, ki jih vozilo določene serije potrebuje. Pnevmatike, prilagojene zahtevam BMW, so označene z zvezdico. Poudarjajo namreč, da pnevmatike istega proizvajalca in z istimi dimenzijami, vendar brez zvezdice, niso prilagojene vozilom BMW in tako niso optimalna izbira.

Kupci imajo na voljo različne izvedbe platišč z različnimi pnevmatikami že v osnovni opremi, izbira pa je odvisna od paketa, tako, na primer, kupci vozil z dodatno opremo M paket dobijo specifična platišča.

grega.prebil@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.