Avto
11 ogledov

Ni vsaka guma dobra guma

Pnevmatikam mnogi posvečajo premalo pozornosti (in denarja), čeprav je varnost v Žurnal24 main
S 15. marcem se zaključi zakonsko določeno obdobje, ko morajo biti vsa motorna vozila pripravljena na zimo.

Lastniki vozil tako lahko na kolesa znova namestijo letne pnevmatike, ki pa morajo imeti globino dezena najmanj 1,5 mm. To pravi zakon, a strokovnjaki vseeno priporočajo, da je potrebno zaradi varnosti pnevmatiko zamenjati veliko prej, saj recimo pnevmatika z dezenom 6 mm prepreči tako imenovani aquaplanning oziroma splavanje, medtem ko pnevmatika z 1,5-milimetrskim profilom ne more biti sposobna odvodnjavanja dovolj hitro, posledica pa je izguba stika s podlago.

Mnogi lastniki avtomobilov se tudi odločijo, da zimsko pnevmatiko pustijo na avtomobilu tudi čez poletje. Damjan Špan iz podjetja Špan nam je pojasnil, da zimska pnevmatika ob visokih temperaturah nad 15 stopinj Celzija izgubi učinek oprijema, zato postane veliko manj varna, zavorne poti pa se izrazito podaljšajo v primerjavi z letnimi pnevmatikami.

 

Nakup prek interneta

V zadnjem času so tudi v Sloveniji postale popularne spletne trgovine za nakup pnevmatik.

Kupci morajo pri tovrstnih nakupih paziti, saj proizvajalci za različne trge glede na razmere na cestah ponujajo različne pnevmatike, zato je včasih pod vprašajem primernost nekaterih pnevmatik za slovenski tip cest.

Nove na zadnjo os
Pri odločitvi za nakup novih pnevmatik je potrebno biti pozoren na več stvari. Najpomembneje je, da kupec izbrere pravilno dimenzijo in vrsto, ki se sklada s homologacijskim kartončkom. Če zamenjamo le en par pnevmatik, Špan predlaga, da jih namestimo na zadnjo os. Voznik ima namreč vpliv na krmiljeni kolesi, nima pa jih na zadnji par koles, zato morajo biti tam pnevmatike najboljše. Vsekakor pa mora lastnik ne glede na globino dezena pnevmatike zamenjati po štirih do petih letih uporabe, saj v tem času pnevmatika otrdi in svoje funkcije na opravlja več varno.


Zimskih razmer še ni konec
Z menjavo pnevmatik je kljub 15. marcu vredno še počakati kakšen teden ali dva. Jutra so namreč še vedno hladna in takrat je zimska pnevmatika zaradi sestave učinkovitejša. Prav tako še ni izključena kakšna snežna ploha. V tem primeru veljajo na cestah zimske razmere, zato vas lahko brez verig ali s preslabimi letnimi pnevmatikami doleti kazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.