Avto
53 ogledov

Nissan ima učinkovito rešitev proti uporabi mobilnikov med vožnjo

Nissan Signal Shield Nissan
Nissan je pokazal prototip rešitve za to, da v avtu ne bi več zlorabljali telefona.

Nissan je rešitev poimenoval Signal Shield, v osnovi pa ne gre za nič drugega, kot za skoraj 200 let staro iznajdbo, poimenovano Faradayeva kletka. Pri Nissanu so oblikovali sredinski naslon za roko tako, da je krog in krog obdan s kovino, s čimer električnemu polju telefona preprečuje stik z zunanjim svetom. Ko je telefon enkrat položen v sredinski naslon, tako izgubi signal, onemogočena je tudi uporaba wifija ali bluetootha. Je pa mogoče telefon priključiti na USB kabel, tako da ga lahko voznik še naprej izkoristi kot zunanji nosilec avdio vsebin.

Čeprav je ideja preprosta, pa bi bila lahko eden od učinkovitih načinov, kako zmanjšati distrakcijo zaradi telefona med vožnjo. Podatki za Veliko Britanijo kažejo, da se je med letoma 2014 in 2016 uporaba mobilnikov za volanom povišala z osmih na kar 31 odstotkov. Ne le za telefoniranje, vozniki med vožnjo napravo uporabljajo tudi za pisanje SMS-ov, ko pa pride obvestilo, napravo kar med vožnjo jemljejo v roke in ga preverijo. Uporaba telefona med vožnjo dokazano zelo poslabša prometno varnost. 

Nissanov Signal Shield je trenutno še v prototipni zasnovi. Da bi ideja res uspela, pa bo potrebna predvsem disciplina voznika, da bo napravo sploh položil v kletko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Johan Spohan 16:29 06.maj 2017.

    Zanimivo kako se lahko zastonj voziš. Morda pa le zaman!

  • zdrej 16:06 05.maj 2017.

    Zanimiv poskus. samo če me občutek ne vara, ne bo deloval. Tisti, ki so problematični, tega sploh ne bodo uporabljali. Sam osebno sem pač mnenja, da klic, prejet na prostoročno telefoniranje ni neka distrakcija. Oz. še je manjša, kot če ...prikaži veče se pogovarjaš z nekom v prostoru, saj hočeš vzpostavljati očesni kontakt (kakor kdo). Pri telefoniranju pa tega ni. Težavnost pogovora je v obeh primerih lahko zahtevna. In vsekakor, če imam mobilni telefon, hočem med kako potjo biti dosegljiv. Recimo zaradi sprememb situacije, ki zahtevajo mojo reakcijo, ne pa ko pridem na cilj, pa potem po uri vožnje ugotovim, da sem se zastonj vozil.

  • Snežinko 15:09 05.maj 2017.

    O, drži, drži. Samo tvoja folija mora biti ozemljena.Sicer pa to sploh ni rešitev, ga pač noben ne bo imel v tistem držalu ampak med nogami. Ko tipkaš po njem pa ga imaš itak v roki, ne v tistem stojalu...