Avto
12 ogledov

Nižje kazni izgovor za napake

Policijski radar Žurnal24 main
Novela zakona o pravilih cestnega prometa prinaša blažje sankcioniranje voznikov, ki so zaloteni pri storitvi manjših prekrškov. Inštruktorji za varno vožnjo se z njimi strinjajo in pravijo, da to ne bo vplivalo na manjšo varnost na cestah, a dodajajo, da gre za popravljanje napak.

Z novelo zakona o pravilih cestnega prometa se znižujejo globe za manjše kršitve prometnih prekrškov. Za mnenje o tem smo povprašali inštruktorje varne vožnje Tilna Holynskega, Mirana Kacina in Andreja Brgleza.

"Spremembe zakona podpiramo v tistem delu, kjer gre za zmanjševanje kazni. Podpiramo ga točno na enak način, kot smo bili proti, ko so se spremembe sprejemale," pravi Andrej Brglez in dodaja, da se mu zdi malo verjetno, da so se lahko v tako kratkem času iz takrat storjenih napak kaj naučili. "Če so se, upam, da bodo tako popravili še kakšne druge neumnosti v zakonu, ki še zmeraj ostajajo. Še bolj pomembno pa je, da sporočilo ni dobro. Neka agencija in ministrstvo za promet ne moreta na vsake pol leta spreminjati ukrepe. Vtis je, da ne vedo, kaj delajo, in kako bi se stvari lotili, kaj šele, da bi raziskali, kakšni so učinki," dodaja Brglez.

Da gre za popravo napak, se strinja tudi Tilen Holynski: "Zagotovo delno popravljajo napako. To je tudi dokaz, da visoke kazni ne prinašajo dolgoročnega učinka, in pokazatelj, da je treba delati na ozaveščanju, ne pa kaznovanju. Veseli me, da ne bodo znižali kazni za večje prekrške, kot je alkohol in podobno."

Miran Kacin pravi, da znižanje kazni ne bi smelo imeti vpliva na splošno varnost v prometu, saj visoke kazni za večje prekrške ostajajo. Še več, meni, da bo znižanje kazni za manjše prekrške, ki so bili kaznovani tudi z odvzemom točk, prineslo več varnosti, saj ljudje z njimi ne bodo obremenjeni  in bodo za volanom osredotočeni ter bolj sproščeni. "Ne vem, če je popravljanje napak, bolj bi rekel, da je to realen pogled na vsakdan," pa odgovarja na najnovejši ukrep oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.