Avto
23 ogledov

Prometne kazni manjše le za manjše

Policija meri hitrost Boštjan Tacol
Znižali bomo le kazni za prekrške do 300 evrov, glede skorajšnjih sprememb po še ne letu dni od uveljavitve nove prometne zakonodaje napovedujejo na pristojnem ministrstvu. Inštruktor varne vožnje: Vozniki imamo občutek, da ne vedo, kaj delajo.

Kot je znano, je bila ena od predvolilnih obljub Janeza Janše tudi poseg v kaznovalno politiko za prometne prekrške. Ob uveljavitvi paketa prometnih zakonov 1. julija lani je takratna opozicija trdila, da so nekatere kazni drakonsko visoke, nekatere pa močno udarijo po žepu, čeprav ne vplivajo na samo prometno varnost.

Po prevzemu oblasti sedanja vlada izpolnjuje obljube, saj so spremembe zakonodaje že v pripravi. A na ministrstvu za infrastrukturo in prostor opozarjajo, da naj tisti s pretežko nogo ali željo po združevanju alkohola in vožnje ne upajo na nižje kazni – v zakonu bodo namreč navzdol popravili le nekatere kazni v sklopu tistih, ki za cestnoprometni prekršek predvidevajo do 300 evrov kazni.

Varnost boljša za 11 odstotkov

Bojan Žlender, v. d. generalnega direktorja direktorata za promet, je pred dnevi za Siol.net dejal, da je trenutna slovenska zakonodaja prilagojena sosednjim državam in da že kaže zelo pozitivne rezultate, saj je prometna varnost od uveljavitve zakonodaje do konca marca za 11 odstotkov boljša kot v primerljivem obdobju leto prej, v primerjavi z letoma 2007 in 2008 pa je boljša kar za 60 odstotkov.

Zmeda pri pristojnih, zmedeni vozniki

Miran Kacin, inštruktor varne vožnje, sicer pozdravlja namero po zniževanju kazni za nekatere prekrške, ki ne vplivajo na varnost udeležencev, kot je denimo, če nekdo pozabi doma vozniško dovoljenje. Kot je povedal za Žurnal24, pa se mu zdijo nekatere glede na standard Slovencev pretirane. Po drugi strani pa se mu zastavlja tudi vprašanje, kaj takšne pogoste menjave predpisov pomenijo. "Vozniki imamo občutek, da pripravljalci zakona ali ne vedo natančno, kaj delajo, ali pa, da nova oblast na vsak način želi vpeljati nekaj novega, s čimer bi lahko 'kupila' državljane."

Komentarjev 1
  • Žurnalček 16:11 22.april 2012.

    Idi.t ŽLENDERJEV , kdaj misliš prilagoditi plače evropskem povprečju !