Avto
53 ogledov

V Francijo z alkotesterjem, drugače kazen

Francoska policija EPA
Britanci so ogorčeni, ker Francija od voznikov, med katerimi je poleti veliko britanskih turistov, zahteva, da imajo v avtomobilu trikotnik in fluorescenčni jopič. Po novem pa bo v Franciji del obvezne opreme tudi naprava za preverjanje alkoholiziranosti.

Če se boste z avtomobilom peljali v Francijo, boste morali imeti od julija naprej v avtomobilu napravo za preverjanje alkoholiziranosti.

Do zadnje poteze francoske vlade so najbolj kritični Britanci, ki poleti množično romajo na počitnice v Francijo. Menijo namreč, da želijo proračun obogatiti s kaznovanjem turistov. Britanci so se pritoževali že zaradi tega, ker morajo s seboj v Francijo voziti trikotnik za primer prometne nesreče in fluorescenčni jopič za primer okvare vozila.

Mail online navaja, kako stroge so v Franciji kazni za vožnjo pod vplivom alkohola. Policisti lahko opitega voznika kaznujejo z globo do višine 4.500 evrov ali celo z odvzemom izpita in zaporno kaznijo do štirih let. Francoski policisti bodo še naprej za preverjanje alkoholiziranosti voznikov uporabljali svoje naprave, tiste voznike, ki svojega alkotesterja ne bodo imeli, pa bodo kaznovali s plačilom 11 evrov. Do novembra bodo francoski policisti sicer zgolj opozarjali voznike. Alkotesterji stanejo od dva do tri evre, naprodaj pa bodo na trajektih in številnih mejnih točkah.

V Franciji so prepovedali tudi navigacijske naprave, ki zaznavajo radarje, zagrožena kazen, tudi če naprava v avtomobilu ni prižgana, je 1.500 evrov.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 23:57 25.februar 2012.

    Pri njih mora biti neki hakelc v zakonu. Verjetno se da, da se opiti šoferji izvlečejo brez kazni z nisem vedel, nisem zaznal. No če bodo imeli pa svoje alkoskope , bodo lahko sami zaznali in vedeli in bodo potem ...prikaži večem popolnoma odgovorni pred zakonom.

  • Bizgec 10:20 24.februar 2012.

    Po moje bi se stelo kot "nepopolna obvezna oprema".

  • samo.jst 12:20 23.februar 2012.

    verjetno bi se štelo, kot da si odklonil preizkus alkoholiziranosti ;)