Avto
65416 ogledov

Nova pravila: Če se niste odzvali, ne boste mogli registrirati vozila

Prometno dovoljenje Andrej Leban
S 1. februarjem so začela veljati nova pravila

Konec januarja so številni lastniki vozil s strani poblaščenih prodajalcev prejeli obvestilo o vpoklicu vozila zaradi napake, ki jo bodo odpravili brezplačno. Od 1. februarja letos je obisk delavnice v primeru poklica obvezen, drugače ne boste mogli registrirati vozila.

"V primeru odpoklica ... mora lastnik vozila na zahtevo proizvajalca v predpisanem roku omogočiti izvedbo popravljalnih ukrepov na vozilu. Vozilo, na katerem niso bili izvedeni popravljalni ukrepi v primeru odpoklica vozila, se ne more registrirati oziroma podaljšati veljavnost prometnega dovoljenja." 

Servis mehanik servisni pregled avtoservis Tragikomično Avto Državni organ zahteva najdražji servis in olje z največjim popustom

Omenjena določba zakona o motornih vozilih je začenja veljati prvega februarja in onemogoča podaljšanje veljavnosti prometnega dovoljenja tistim lastnikom avtomobila, ki se niso odzvali obveznemu vpoklicu vozila, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Opozorili so, da ima lahko ukrep tudi negativne posledice, in pozvali k zaščiti potrošnikov.

Prometno dovoljenje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

ZPS je že doslej svetovala, da naj tisti lastniki, ki svojih avtomobilov ne servisirajo na pooblaščenih servisih, vsaj enkrat na leto preverijo, ali je za njihov avtomobil objavljen kakšen vpoklic - tudi takšen, ki morda ne pomeni neposredne nevarnosti, a lahko povzroči nepotrebne nevšečnosti. "Tovrstne manjše ugotovljene napake serviserji običajno odpravijo med rednimi servisi, žal pa smo ugotovili, da nepooblaščenim serviserjem dostop do baze podatkov ni vedno omogočen," je opozoril Boštjan Okorn iz ZPS.

Pri ZPS opozarjajo, da dosedanja zakonodaja ni predvidevala, ali bi se lahko zgodilo, da lastnikom avtomobilov, ki se ne bi odzvali obveznemu vpoklicu, ne bi več podaljšali veljavnosti prometnega dovoljenja in torej avtomobilov ne bi več smeli registrirati. Vprašanje je postalo aktualno ob izbruhu Volkswagnove afere z goljufanjem na testih izpušnih plinov dizelskih avtomobilov.

Audi A6 limuzina Monopol Avto Katastrofa pri servisu klime: razlike v Sloveniji še višje kot drugod

Pri ZPS so navedli, da avtomobilske tovarne vpoklice zaradi najrazličnejših vzrokov objavljajo tako rekoč iz dneva v dan, a le nekaj je takšnih, ki ustrezajo pogojem, navedenim v zakonu o motornih vozilih. V takšnih primerih je moral zastopnik že zdaj pri ministrstvu za infrastrukturo pridobiti podatke o lastnikih vozil in jih na ustrezen način obvestiti o vpoklicu zaradi resne nevarnosti za cestni promet, okolje ali zdravje.

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del | Avtor: Pixabay Pixabay

"Kljub temu se je v preteklosti izkazalo, da je dobršen del lastnikov vpoklic ignoriral in se nanj niso odzvali, kar je seveda pomenilo, da je bil avtomobil na cesti potencialno nevaren - ob morebitni prodaji je bil nevede v nevarnosti novi lastnik," so zapisali.

volkswagen golf, golf VIII, volkswagen, id.3 Avto Novi golf prinaša velike spremembe pri servisiranju

V Sloveniji sicer sistem obveščanja javnosti prek vseevropskega sistema RAPEX zelo šepa, saj s stališča potrošnika ni mogoče na enem mestu dostopati do vseh vpoklicev s področja avtomobilizma. Uspešnost obveščanja lastnikov ogroženih vozil je tako prepuščeno posameznim uvoznikom, ki se morajo zanašati na evidence registracij in kontaktne podatke o lastnikih iz njih, iz logičnih razlogov skrbi za dobro ime pa se le v izjemnih primerih obračajo tudi na medije. Servisni postopki, ki se opravijo znotraj vpoklica, so seveda zastonj, se pa mora lastnik časovno prilagoditi obisku pooblaščene servisne delavnice.

ZPS infrastrukturno ministrstvo poziva, da naj potrošnikom omogoči preprost dostop do podatkov o vseh vpoklicih, tudi tistih, ki ne pomenijo neposredne nevarnosti za cestni promet, okolje ali zdravje.

Boštjan Okorn, ZPS (Foto: Nik Rovan) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Rabljeni avti Avto Napoved, ki se je morajo klasični trgovci in servisi ustrašiti

Ob uvozu avtomobilov bi morali po njihovih navedbah ob preverjanju skladnosti preveriti tudi, ali je avtomobil vpoklican. Proizvajalec pa bi moral zagotoviti, da zaradi vpoklica ne bo prihajalo do težav z delovanjem avtomobila.

Pozvali so tudi k čim hitrejšemu prenosu podatkov o izvedenih popravljanjih ukrepih na vozilih. Po možnosti naj se ta informacija samodejno popravi v registru motornih vozil, so dodali.

Komentarjev 4
  • rocono 08:22 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • brekimil 04:52 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • nimbcirria 02:06 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks