Avto
3 ogledov

Nova pravila, manj zvezdic

Varnost avtomobilov se je v desetih letih, odkar jih testira EuroNCAP, zelo pove
1/24
Žurnal24 main
Nova pravila pri ocenjevanju varnosti trkov, ki jih je uvedla organizacija EuroNCAP, so že prinesla spremembe v številu podeljenih zvezdic.

Na pisti se je tokrat znašlo šest avtomobilov, med njimi so štirje prejeli najvišje število petih zvezdic, čeprav bi bilo po starem ocenjevanju stanje drugačno.

Pet zvezdic so prejeli mazda6, mitsubishi lancer, toyota avensis in toyota IQ, štiri pa citroën C3 picasso in subaru impreza. Bistvo novih pravil je razširitev kriterijev, po katerih lahko avtomobil prejme maksimalno število točk. Doslej je organizacija vsak preizkušan avtomobil ločeno ocenila z zvezdicami v treh različnih kriterijih, v varnosti odraslih potnikov, varnosti otrok in varnosti pešcev, pri čemer je v javnosti največ štela le prva ocena.

Štiri kategorije, ena ocena
Po novem pa so zvezdice podeljene le na podlagi skupne ocene iz vseh treh kategorij in dodatne nove kategorije varnostnih pripomočkov. V tej nadzirajo vgrajenost pripomočkov, kot so sistem ESC ali omejevalnik hitrosti. Pomembno je, da avtomobil ne more več prejeti petih zvezdic, če vsaj 85 odstotkov njegovih različic nima standardno vgrajenega ESC, v preostalih 15 odstotkih pa ni ponujen vsaj kot opcijska oprema. Pri ocenjevanju varnosti odraslih je nov še preizkus varnosti sedežev pri trkih od zadaj (whiplash test).

Rezultati testiranj (klikni za povečavo). © EuroNCAP

 
Maksimalno število zvezdic lahko prejmejo avtomobili, ki so skupno dosegli vsaj 70 odstotkov vseh točk, za štiri zvezdice jih je potrebno zbrati 55, za tri 45, za dve 35 in za eno 20 odstotkov. Če pri določenem merilu avtomobil ne bo dosegel vnaprej dolčenega števila točk, se njegova skupna ocena avtomatično zniža. Do leta 2012 se bo zahtevano število točk v posameznih kategorijah zviševalo in tako proizvajalce sililo k stalnemu razvoju varnosti. Ocene v letih 2007 in 2008 preizkušanih avtomobilov se bodo preračunale na nov sistem, pri čemer bo z njimi opravljen še trk od zadaj in upoštevana kategorija varnostnih pomagal.

Zvezdice že manj radodarne
Da nova pravila že vplivajo na končni rezultat, se je izkazalo v primerih C3 picassa in impreze. Pri varnosti odraslih sta oba dosegla zelo dober rezultat, vendar jima je manko varnostnih pomagal preprečil, da bi prejela vseh pet zvezdic. Po drugi strani se je mazda6 v varnosti odraslih izkazala najslabše, a je zaradi dobrih ocen v ostalih kategorijah brez težav osvojila maksimalno število zvezdic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.