Avto
7 ogledov

Novi Z4 za nove užitke

Z4 ostaja avto za užitke, zaradi trde strehe pa je pridobil tudi na uporabnosti.
1/16
Žurnal24 main
Te dni se pri BMW vse vrti okoli črke Z. Pokazali so namreč fotografije nove generacije roadsterja Z4, ki bo uradno predstavljen prihodnji mesec v Detroitu.

V primerjavi s predhodnikom, ki je leta 2002 nasledil model Z3, novinec deluje manj surovo in bolj elegantno. Sprednji konec še vedno deluje športno-agresivno, na njem kraljujeta ledvički, ki se nadaljujeta v razpotegnjena svetila. Od strani tudi ni govora o dolgčasu.

Poudarjena ramena in boki skladno preidejo v zadnji del, ki so mu v primerjavi s predhodnikom posvetili precej več pozornosti. Na njem najdemo zanimivo oblikovana svetila po meri zadnjih oblikovalskih smernic s še bolj zanimivim učinkom. Pokrov prtljažnika je na sredini nekoliko izbočen zaradi večje prostornosti.

Nova ureditev notranjosti
Drugačna je notranjost, ki predvsem glede sredinske instrumentalne plošče odstopa od sicer zelo ergonomskih, a tako rekoč uniformiranih rešitev v modelih
BMW . Gumbi za upravljanje ogrevanja in druga stikala so odslej ujeti v krogih, nad njimi je navigacijsko-informativni zaslon, ki se ob neuporabi pospravi v armaturko. Ne manjka niti iDrive, ki pa je nekoliko spremenjen v primerjavi s tistim iz nove generacije 7. Vse skupaj pa še vedno deluje zelo čisto in s poudarkom na vožnji.


Platna ni več

Največja sprememba novinca je gotovo streha. Tudi Z4 sledi seriji 3, pri kateri se je platnena streha že umaknila trdi. Lahko zapišemo, da se po fotografijah sodeč trda streha roadsterju lepo poda, proizvajalec rešitev hvali tudi zaradi boljše vidljivosti. Streha se iz prtljažnika raztegne ali pospravi v 20 sekundah.


Trije motorji

Z4 bodo poganjali trije motorji v povezavi z ročnim šest- ali avtomatskim sedemstopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko. V skladu s prenovljenim načinom poimenovanja BMW-modelov se vstopna različica imenuje sDrive23i (šestvaljnik z 150 kW/204 KM). Naslednja je sDrive30i (trolitraš s 190 kW/258 KM, 5,8 sek. do 100 km/h).

Vrhunec ponudbe je sDrive35i, v katerem trem litrom prostornine do 225 kW/306 KM moči pomaga dvojni turbo. Do prve stotke z ročnim menjalnikom potrebuje 5,2 sekunde, avtomatika je hitrejša še za pol sekunde. O legi glede na poreklo verjetno gre verjeti, da bo nudila obilje športnih užitkov.

Več o cenah in začetku prodaje bo znanega po detroitskem avtosalonu.

VIDEOPREDSTAVITEV NOVI Z4:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.