Avto
25608 ogledov

Okoli 4.000 novih avtov ostalo na prevrnjeni ladji

Prevrnjena ladja Profimedia
Nesreča velikanske ladje za prevoz avtomobilov.

Ob obali ameriške zvezne države Georgija se je v nedeljo prevrnila 200 metrov dolga južnokorejska ladja za prevoz avtomobilov, na kateri je bilo kar okoli 4.000 vozil.

Ameriški obalni straži in reševalcem je uspelo iz prevrnjenega plovila rešiti 20 ljudi, še vedno pa iščejo tri ljudi, ki naj bi se nahajali v strojnici ladje, je poročal Reuters. Na ladji je bil v času nesreče tudi pristaniški pilot, ameriški državljan. Posadko so sestavljali Južnokorejci in Filipinci.

Vzroki za nesrečo v tem trenutku še niso znani, oblasti pa se bojijo onesnaženja bližnje obale. 

Prevrnjena ladja | Avtor: Profimedia Profimedia

Komaj dve leti stara ladja je last družbe Hyundai Glovis in je plula pod zastavo Maršalovih otokov. Nazadnje je bila v pristanišču Brunswick. Po neuradnih vesteh Reutersa naj bi bili na njej novi avtomobili znamk Hyundai in Kia, ki ju južnokorejska proizvajalca izdelujeta v tovarnah v ZDA, ladja pa bi jih morala dostaviti na Bližnji vzhod. A so vsaj pri Hyundaiju kasneje zavrnili namige, da so na ladji avti z njihovo značko na nosu.

V kakšnem stanju so avtomobili na prevrnjeni ladji, in ali jih bo mogoče vsaj del rešiti s popravilom, bo več znanega v nadaljevanju. 

Sreča v nesreči je, da velikanska ladja ni bila polno zasedena, saj ima kapaciteto prevoza več kot 6.000 avtomobilov.

Nesreča je za družbo Hyundai Glovis, ki ima 55 ladij za prevoz avtov, hud udarec ne glede na vzrok nesreče. Doslej je glavnino posla opravljala za sorodni družbi Hyundai in Kia, nedavno pa je začela posel prevoza širiti tudi med druge proizvajalce avtomobilov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.