Avto
142 ogledov

Opec trdi: Čez 25 let 94-odstotkov vozil na fosilna goriva

Slovenija 18.02.2014 gorivo, bencin, dizel, tocenje goriva v avtomobil, Petrol, Saša Despot
Na eni strani strani so šef Tesle Motors Elon Musk in njegovi somišljeniki, ki trdijo, da bo že leta 2020 večina avtomobilov na cestah električnih, na drugi strani pa OPEC, Organizacija držav izvoznic nafte, trdi povsem nasprotno.

Pri OPEC-u so v svojem letnem poročilu zapisali zelo zanimivo predvidevanje. Trdijo namreč, da bodo leta 2040 94-odstotkov vozil še vedno poganjala fosilna goriva.

OPEC v svojem poročilu navaja, da bodo čez 25 let električna vozila predstavljala zgolj en odstotek avtomobilskega trga. Na drugi strani bodo hibridna vozila popularnejša in predstavljala 14 odstotkov trga. "Brez tehnološkega napredka, električna vozila v bližnji prihodnosti ne bodo dosegla omembe vrednega tržnega deleža," sporočajo iz OPEC-a, kjer še predvidevajo, da vozila na gorivne celice in plin zaradi visoke cene in slabe infrastrukture polnjenja ne bodo niti malo ogrozila strandardnih avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje.

Musk gradi gigatovarno baterij

Predvidevanja OEPC-a je treba vzeti z rezervo, saj, kot eden največjih svetovnih izvoznikov nafte, na vse načine branijo svoje interese. V prid električnim vozilom govori napredek na področju razvoja in proizvodnje baterij, saj številni strokovnjaki trdijo, da bo nova generacija baterij v obdobju desetih let desetkrat zmogljivejša od dosedanjih baterij in petkrat cenejša.

Elon Musk v Nevadi že gradi giga tovarno baterij velikosti treh Newyorških Central Parkov. Teslina tovarna ne bo le ena največjih zgradb na svetu, pač pa bo ekološka stavba, ki bo za delovanje v največji meri uporabljala obnovljive vire energije. Tovarno naj bi odprli leta 2020, v njej pa bodo proizvedli več baterij, kot so jih leta 2013 proizvedli po vsem svetu.

Tudi Shell napoveduje

Zanimivo, Shell, vodilno svetovno podjetje s področja energetike in plinske tehnologije, je v svoji nedavni raziskavi predvidel, da bodo avtomobili s klasičnimi pogonskimi agregati z notranjim zgorevanjem svojo pot končali šele leta 2070.

Komentarjev 3
  • allstarr111 10:41 09.januar 2016.

    Jest bi ga mel, ampak karkoli gledam kaj v zvezi z TKI. green energijo, dobim občutek da mi hoče nekdo kožo z hrbta dol potegnit. Norvežani pa imajo za par sto slovenskih proračunov rezerve v kešu, al pa raj za ...prikaži veča 1000, plače visoke, svoje nafte kok rabijo + za izvoz, vrelce in vse živo, oni si lahko privoščijo marsikaj, ker diši po zelenem, v slo je to na žalost samo šminka.

  • Hi5 10:01 09.januar 2016.

    Itak. Vsi navdušenci nad elektriko imajo mokre sanje, češ, uau, to bo čez par let hud trend. Dejte no. Svet v gibanju poganja nafta. In še kar nekaj časa ga bo. Norveška je edina država trenutno, kjer je delež na ...prikaži veča novo kupljenih el.avtov v letu 2014 novih presegal 10%. Kar ne pomeni da jih imajo 10% na cestah. Vse ostale države niso niti blizu tem številkam. Torej če ne bo bistvenega premika pri prodaji elektro avtov, bo res 2050 leto, ko bodo morda električni avtomobili, tovornjaki in vse ostalo poganjalo ta svet. Takoj ko bi elektrika resneje ogrozila naftno industrijo, bodo spustili ceno nafte na tak nivo, da boste vsi veselo skakali okoli bencinskih črpalk in hitro pozabili na elektriko.

  • vzev 10:00 09.januar 2016.

    Dokler bo na voljo voljo avto na bencin, bom kupoval takega. Nato pa bom rajši vozil 20 let star avto na bencin, kot pa to igračko na elektriko.