Avto
92 ogledov

Opel insignii sports tourer za več kot 100 litrov povečali prtljažnik

Opel insignia sports tourer
1/11
Opel
Po najavi insignie grand sport je Opel pred avtomobilskim salonom v Ženevi razkril še bolj različico s podaljšanim zadkom, sports tourer. Oplov družinski karavan v primerjavi z aktualnim modelom ponuja za več kot 100 litrov več prostora v prtljažniku z električnimi dvižnimi petimi vrati, ki jih je mogoče odpreti z zamahom noge pod zadnjim odbijačem.

Oblikovalci so želeli poudariti dinamično obliko, a ne na račun prostornosti. Inženirji so pri oblikovanju prtljažnih vrat zato naredili krajši previs med odbijačem in prtljažnikom, kar olajša natovarjanje prtljažnika.

Prtljažnik insignie sports tourer druge generacije ima največjo prostornino 1640 litrov, prostornine s postavljenimi sedeži v drugi vrsti v Rüsselsheimu še niso razkrili.  Večja širina med notranjima obodoma blatnikov omogoča prevoz zajetnejših predmetov, na primer kletke za psa. Prtljažnik je v dolžino zrasel za 97 milimetrov in meri pri preklopljenih naslonjalih zadnjih sedežev (deljenimi v razmerju 40:20:40) 2005 milimetrov. Zadnjo sedežno klop je možno preklopiti navzdol s preprostim pritiskom na gumb v prtljažniku. Peta vrata, prtljažnika, je mogoče odpreti in zapreti z zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem. Prtljažna vrata je mogoče odpreti tudi s stikalom na voznikovi strani, tipko na zadnjem delu vozila in z daljinskim upravljalnikom na ključu.

Opel insignia sports tourer | Avtor: Opel Opel
Na voljo je tudi paket FlexOrganizer s stranskimi vodili, predelnimi mrežami in različnimi možnostmi za pritrjevanje, ki poskrbi, da je vsa prtljaga med vožnjo varno in urejeno shranjena. Za preprostejši dostop do prtljage se prekrivalo prtljažnika odpira navzgor.

Monza za zgled

Zunanje oblikovne posebnosti so Oplovo ‘rezilo’, ki se začenja na prednjih vratih in z zamikom proti zadnjemu delu vodi pogled čez bok vozila. Kromirana letev oken se steka v zadnje LED luči. Srebrni strešni nosilci (standardno pri vseh opremah) navidezno znižajo vozilo. Bližnje sorodstvo s konceptnim vozilom monza je najbolj očitno na zadnjem delu vozila: kjer so nekoliko navzven zamaknjene zadnje led luči z obliko dvojnega krila.

Pri Oplu nadaljujejo z lahko gradnjo, kar smo spoznali že pri astri. Tako je karavanska insignia zdaj, odvisno od pogonskega sklopa in opreme, lažja za do 200 kilogramov. To je omogočila predvsem uporaba lažjih materialov in učinkovitih oblog. V povezavi z nižjim položajem voznikovega sedeža je izboljšana tudi vozna dinamika, trdijo Nemci.

Pri svoji admiralski ladji pri Oplu izpostavljajo predvsem premium in tehnično plat, ki smo jo dodobra spoznali že pri najavi nove generacije insignie, in sicer njene limuzinske različice grand sport.

Spletna rezervacija hotelske sobe

Tudi karavan ima naslednjo generacijo sistema prilagodljivih Opel IntelliLux LED® matričnih žarometov, ki deluje hitreje in natančneje. Za večjo varnost skrbi tudi pomoč pri ohranjanju voznega pasu, ki samodejno popravi smer. Varnost v primeru trka s pešcem so izboljšali z aktivnim pokrovom motornega prostora, ki se v primeru trčenja s pešcem v nekaj milisekundah dvigne, da poveča razdaljo do trdih delov motorja in tako zagotovi znatno večjo zaščito pešcev.

Opel insignia sports tourer | Avtor: Opel Opel


Za doplačilo sta na voljo ergonomska prednja sedeža s certifikatom AGR (akcija za zdrav hrbet) z masažno funkcijo, prezračevanjem in pomnilnikom položaja. Ogrevana sta lahko tudi zunanja zadnja sedeža in vetrobransko steklo. Dobila je veliko panoramsko strešno okno z dimenzijami 1400 x 860 milimetrov. Osebni pomočnik OnStar lahko zdaj rezervira tudi hotelske sobe.

360-stopinjski pogled na okolico vozila

Opel insignia sports tourer | Avtor: Opel Opel
Novost na področju multimedije je kamera z zaznavanjem v območju 360°, sistem IntelliLink pa je združljiv s funkcijama Apple CarPlay in Android Auto (slednji še ni na voljo v Sloveniji). Ko je pametni telefon povezan s sistemom za informacije in razvedrilo v vozilu, se lahko tudi brezžično polni. Vozniku sta v pomoč še projekcijski zaslon z grafičnim podajanjem informacij na vetrobranskem steklu v voznikovem neposrednem zornem kotu, prilagodljivi regulator hitrosti (ACC), ki meri razdaljo do vozila pred sabo in ustrezno prilagodi hitrost. V primeru nenadnega skrajšanja razdalje med voziloma ACC sproži samodejno zaviranje v sili. Pomoč pri ohranjanju voznega pasu s samodejnim popravkom smeri in opozarjanjem na zapuščanje voznega pasu (LDW). Opozarjanje na prečni promet za vozilom. Sistem uporablja radarske senzorje v zadnjem odbijaču in z njimi zaznava predmete, ki se bližajo z razdalje do 20 metrov pod kotom 90 stopinj iz leve ali desne strani za vozilom, kar je predvsem uporabno pri vzvratni vožnji s parkirnega mesta.

Opel z insignio predstavlja tudi pametni sistem štirikolesnega pogona in osemstopenjski samodejni menjalnik (najprej bo na voljo samo v kombinaciji s štirikolesnim pogonom.)

Svetovna premiera bo 7. marca na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.