Avto
25 ogledov

Operite ga od zgoraj navzdol

Pranje avtomobila Shutterstock
Zimske temperature, sneg, led in sol na avtomobilu puščajo posledice, zato je pred pomladjo čas, da ga pregledamo in pripravimo na toplejše dni.


Pri novejših vozilih je treba za večje posege obiskati avtomobilske delavnice. Redno vzdrževanje avtomobila lahko njegovo življenjsko dobo podaljša tudi za četrtino. Zaradi več vlage in umazanije, ki se pozimi nabirata v sistemu, je treba v toplejših dneh preveriti in po potrebi zamenjati filter za prezračevanje potniške kabine. Preden na dan udarijo višje temperature, je priporočljivo prečistiti še klimatski sistem in ga napolniti s hladilnim plinom. Preverite pritisk v pnevmatikah; zapisan je v servisni knjigi, v kateri lahko preverite, kolikšen ustreza vašemu avtomobilu.

Pomlad na marsikaterem jeklenem lepotcu razkrije rane, ki jih je pustila zima. Če ste se pozimi vozili po podeželju, kjer je na cestah več peska in kamenja, je bil vaš avtomobil tudi bolj izpostavljen mehanskim poškodbam. Sprva nedolžno luščenje barve lahko v kombinaciji s soljo povzroči rjavenje pločevine, zato je treba ustrezno in pravočasno ukrepati. Da se korozija ne bi nadaljevala, je treba poškodbe na avtomobilu zaščititi z barvo, koloteke in podvozje, kjer se nabere največ umazanije in soli, pa sprati s sladko vodo. Sončni dnevi so vsekakor idealni, da svojega konjička temeljito očistite tako od zunaj kot od znotraj.

Pranje avtomobila

Avtomobil se vedno čisti od strehe navzdol. To pa zato, ker je pri kolesih in pragovih najbolj umazan, prav tam pa na gobi, s katero perete avtomobil, ostane največ umazanije, peska in drugih materialov, ki lahko poškodujejo barvo vašega avtomobila. Avtomobil je priporočljivo oprati tudi spodaj, saj s tem dobro zaščitimo dele vozila, ki so pozimi najbolj izpostavljeni soli in pesku. Poleg pranja zunanjosti je pomembna tudi čistoča v notranjosti vozila. Čiste steklene površine se bodo manj rosile, voznik bolje vidi, vožnja pa je s tem varnejša.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.