Avto
32236 ogledov

Opozorilo v garažnih hišah zaradi vse težjih avtomobilov

Garažna hiša Shutterstock
V Veliki Britaniji so opozorili na zaskrbljujočo težavo, ki jo lahko povzročijo električni avtomobili in novi avtomobili nasploh.

Električni avtomobili sicer nimajo težkih bencinskih ali dizelskih motorjev, saj so kompaktni elektromotorji veliko lažji. Imajo pa težke baterije, ki lahko njihovo maso povečajo za nekaj sto kilogramov. Britansko združenje upravljavcev parkirišč opozarja, da lahko s tem povzročijo nevarne situacije.

garažna hiša Avto Ste potrebovali dokaz, kako hudo je lahko v naših garažnih hišah?

garažna hiša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Združenje navaja, da je v Veliki Britaniji okrog 6.000 večnadstropnih parkirnih hiš (podobno velja tudi za druge države), ki so bile projektirane na osnovi mas povprečnih priljubljenih avtomobilov iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. V Veliki Britaniji je tedaj denimo bil eden od najbolj priljubljenih avtomobilov ford cortina mk. 3. Razlike v masi v primerjavi z današnjimi avtomobili so velikanske.

požar Trdinova Več oseb v UKC Slovenija Požar v garažni hiši sredi Ljubljane, zagorel električni avto

Ford cortina je bil za svoje čase privlačen avtomobil, ki pa ni bil prav zmogljiv in se tudi na današnjih preskusih testnih trčenj ne bi dobro izkazal. Vendar pa je bil v primerjavi z današnjim avtomobili tudi zelo lahek. Tehtal je približno 960 kilogramov, kar je pol manj od današnjega tesla modela 3, ki prazen tehta 1.819 kilogramov.

Garažna hiša | Avtor: Nemška policija Nemška policija

Vendar pa danes niso težji le električni avtomobili, ampak tudi avtomobili s konvencionalnimi pogoni. Že sodobni volkswagen golf z lahkoto tehta 1.400 kilogramov, vse več voznikov pa se odloča tudi za velike in težke športne terence.

Požar v garažni hiši Liverpool Avto V garažni hiši zgoreli čisto vsi avtomobili

Član združenja, strukturni inženir Chris Whapples, opozarja, da se tedaj, ko vidi, kako iz tovarne prihajajo težki električni avtomobili, sprašuje, če obstoječi standardi še odgovarjajo dejanskemu stanju. Za zdaj še ne beležijo nesreč v povezavi s povečanimi masami avtomobilov, vendar pa je morda le vprašanje časa, kdaj se bo kakšna javna parkirna hiša podrla pod težo parkiranih avtomobilov.

Sredi parkirišča Svet V parkirni hiši v centru mesta na prodaj trisobno stanovanje
Komentarjev 3
  • Avatar jezeran
    jezeran 19:54 08.januar 2023.

    Nakladanje, ampak nabrž je to vse v smeri luplenja ljudi, Počasi bodo vsi z elektriko plačevali več in to veliko več

  • Tadej 18:35 08.januar 2023.

    1400 kg je dosegal 20 let stari golf, sodobni golfi so z lahkoto tezki 1800 kg, ostali vecji avti pa z lahkoto 2000 kg in vec.

  • jakec1575 18:26 08.januar 2023.

    V britaniji ne poznajo protipotresne gradnje, kar pomeni, da vcasih sploh ne armirajo. ce pa ze, pa bolj malo. pri nas armiramo precej. to pomeni, da konstrukcije ojačajo tako pri tlaku kot nategu precej.