Avto
9 ogledov

Pariz v zelenem soju novosti

Skupaj se na salonu predstavlja okoli 500 razstavljalcev iz okoli 25 držav. V ča
1/62
Žurnal24 main
Srednji in mali razred vozil na avtosalonu v Parizu čaka konkretna prevetritev, saj se predstavlja kar nekaj prenovljenih modelov, ki so bili že doslej med glavnimi tržnimi igralci.

Megane in golf, ka, soul, avensis, IQ, C3 picasso in BMW 7 je le nekaj od več kot 90 svetovnih premier, ki so v ospredju tokratnega bienalnega avtosalona, največjega na stari celini.

Potekal bo med 4. in 19. oktobrom, že dva dni prej pa je razstavišče zasedlo več kot 10.000 novinarjev, ki si bodo lahko novosti ogledali prvi. Med njimi je tudi ekipa Žurnal24, ki vam bo dogajanje v Parizu pričarala s fotografijami, videoprispevki in različnimi članki.

Kot je zadnja leta že običajno, bo poleg novih tehnologij velik poudarek na ekologiji, saj tako zakonodaja kot kupci postajajo vse bolj zahtevni, oblika, varnost ter zmogljivosti pa že nekaj časa niso več edine limanice za pridobivanje strank.

NOVOSTI:
Aston Martin
Prestižna britanska znamka superšportnikov za strogo omejeno klientelo pripravlja model one-77, avtomobil s šasijo iz ogljikovih vlaken in ročno oblikovanega aluminija. Takšno zmes bo poganjal 7,0-litrski dvanajstvaljnik. Cena: 1,25 milijona evrov.

Audi A1

 
Audi
Zelo zanimiv je koncept A1, ki je že zelo blizu končne podobe in pomeni Audijev vstop v razred prestižnih mestnih malčkov. Poleg prenovljenega rodu A6 in RS6 (prvič kot limuzina) je na ogled še S4 kot limuzina in karavan. 245 kW (333 KM) iz V6 TFSI 3,0-litrskega motorja zadostuje za 5,1 sekunde (avant 5,2 sek) do prve stotice in na 250 km/h omejene končne hitrosti. Za prenovljenega A6 slovenski zastopnik že pobira naročila, k nam bo prišel sredi oktobra. Sledila mu bosta še v RS6 avant in limuzina. Cene bodo primerljive dosedanjim.


Bentley
Tovarna ročno izdelanih avtomobilov se s serijo final series poslavlja od modela arnage. Pri zadnjih 150 vozilih tega modela bo v ospredju mešanica luksuza in športnosti. Da bo slednje držalo, skrbi 6,75-litrski V8 s 373 kW (500 KM) in 1000 Nm navora.

Novi sedmici napovedujejo precej bolj svetlo prihodnost od dosedanjega rodu.

 
BMW
Novi rod s tehnologijo in prestižem nabite sedmice bo v ospredju zanimanja, saj napoveduje nove standarde na področju udobne in varčne vožnje. K nam bo zapeljala v sredini novembra v različicah 730d, 740i in 750i, cene se bodo pričele pri 79.200 evrih. Predstavlejn bo tudi koncept malega SUV-a X1.


Cadillac
CTS je dobil še karavansko različico sport wagon

Chevrolet cruze

 
Chevrolet
Cruze je doslej najresnejši poskus znamke za prodor v zahtevni nižji srednji razred. Poglavitni adut je vpadljiv športni videz, od marca prihodnje leto bo na voljo s tremi različnimi motorji. Še bolj zanimiv bo povsem električni serijski volt (proizvodnja še prične šele čez dve leti), tukaj bo tudi koncept orlando, Evropejci bomo lahko prvič občudovali camara.


C3 picasso

 
Citroën
Predstavljen je C3 picasso, ki bo v Sloveniji na voljo marca. O cenah pri zastopniku še ne morejo govoriti. Obiskovalci ne bodo smeli izpustiti CUV hibridnega koncepta hypnos ter misterioznega GT.


Ferrari california

 
Ferrari
Model california je ena od zvezd salona. 2+2 športnika s trdo zložljivo streho poganja V8 s 338 kW/459 KM.


Ford
Model ka je po dolgih letih proizvodnje dočakal prihod druge generacije. Oblika malčka je všečna, za debut so ga uporabili v novem filmu o James Bondu. K nam bo zavil, ko bo morebitni sneg že skopnel, cena še ni določena. Na veselje ljubiteljev dirkaških avtomobilov se vrača tudi focus RS.

Honda insight

 
Honda
Insight je hibridni odgovor na rivalski Toyotin prius. V Parizu še kot koncept, prihodnje leto že v prodaji. Petvratnik naj bi bil najcenejši hibrid na svetu s ceno okoli 15.000 evrov. V Sloveniji bo na voljo od sredine l. 2009 dalje.


Hyundai i20

 
Hyundai
i20 je nadomestil model getz in skušal ogroziti tekmece, kot so toyota yaris, mazda2 in ford fiesta. V Sloveniji bo "po konkurenčnih cenah" na voljo konec februarja ali na začetku marca. iX55 se bo prvič postavil pred zahodnoevropsko javnost, pri nas bo na prodaj konec novembra.


Kia soul

 
Kia
Že kot koncept zelo všečen, sedaj pa še serijski model soul s svojim videzom in štirimi metri dolžine vabi mlade in aktivne urbane kupce. V Sloveniji bo februarja, cena še ni znana. Cee'd, bo dobil še različici "eko".


Lamborghini
Italijani predstavljajo štirivratni koncept, imenovan urus.

Lexus
Premierno je predstavljen IS 250 z zložljivo streho.

Mazda
Na ogled je koncept mestnega kompakta prihodnosti, poimenovan kiyora. Iz nje naj bi nastala mazda1. Zimzeleni MX-5 bo deležen nekaj prenove.

Mercedes-Benz ConceptFASCINATION

 
Mercedes-Benz
ConceptFASCINATION napoveduje ne le nov razred E, temveč tudi ukroj prihodnjih modelov.


Mini
Ikona je v skladu z modnimi trendi vstopila še v razred SUV-ov. V Parizu kot crossover concept. Prvič v takšni meri se bosta javnosti predstavila mini john cooper works in mini john cooper works clubman. Oba sta že na voljo kupcem v Sloveniji.

Mitsubishi
Lancer  je dobil hatcback različico sportback, prenovljen je colt.

Nissan
Pixo je poslej še en predstavnik razreda mestnih malčkov. Kdaj bo zapeljal na slovenske ulice, pri zastopniku še ne vedo. Nekaj gubic so zgladili modelu note (na voljo na začetku leta), zverinski GT-R pa bo pobezljal z različico V-Spec. V Sloveniji ga bomo težko videli, saj že običajni GT-R, katerega prodaja se bo v Zahodni Evropi pričela prihodnje leto, še ne bo na voljo domačim navdušencem. Koncept nuvu bo električni konkurent Toyotinemu IQ.

Opel insignia sports-tourer

 
Opel
Po poletni predstavitvi limuzinske insignie je prišel čas še za karavansko različico.


Peugeot
308 bo dobil spravljivo streho in kratico CC. Model 407 je dočakal nekaj novega mejkupa, koncept prologue napoveduje vstop med enoprostorne krosoverje.

Porsche
Cayenne Transsyberia je tovarniška izvedenka velikega SUV za ekstremne podvige. Kljub nekaterim namigom panamere, luksuzne limuzine, v Parizu najverjetneje še ne bo.

Renault megane

 
Renault
Tretji rod megana je eden vrhuncev salona. Medtem ko je bil petvratni že predstavljen na fotografijah, pa trivratna različica ostaja skrivnost vse do Renaultove tiskovne konference. Petvratni megane bo v Sloveniji decembra, coupe pa na začetku februarja. Odmevni koncept lagune coupe se je prelevil v serijsko različico, pri nas bo decembra. Cen za omenjene modele še ni, odvisne bodo od razmer na trgu, pravijo pri zastopniku. V tujini se bodo cene pričele pri 17.500 evrih. Tukaj bo še koncept ondelios.


Ssanyong
Korejci prihajajajo v Evropo s konceptom kompaktnega SUV-a C200.

Seat ibiza cupra

 
Seat
Razgreta ibiza cupra prihaja z 131 kilovatnim (180 KM) 1,4 TSI motorjem in DSG menjalnikom. Slovenski ljubitelji bodo lahko speljali na začetku leta 2009. Poleg najmočnejše bo v Parizu predstavljena tudi najbolj zelena izvedenka ecomotive s 1,4 TDI motorjem, ki na kilometer v zrak izpusti le 99 g CO2. Seat napoveduje tudi limuzino exeo, s katero se želi znamka po ne preveč uspešni epizodi s toledom vrniti v srednji razred.


Škoda
Yeti je češki odgovor na želje kupcev po malih SUV-ih, mešal bo štrene qashqaiu in koleosu. Tokratni koncept je že drugi in naj bi bil že zelo blizu končni podobi.

Suzuki
Prenovljeni malček alto.

Toyota urban cruiser

 
Toyota
Japonci so v francosko prestolnico dospeli polno oboroženi. Nov je avensis, serijski IQ je odgovor na smarta, urban cruiser pa konkurira nemškim konceptom malih SUV-ov.


VW Golf VI

 
Volkswagen
Golf šeste generacije. Je potrebno povedati še kaj več? Pri nas bo na voljo že novembra, cene bodo nekoliko višje kot pri dosedanjem. V Parizu bo na ogled tudi koncet golfa GTI.


Volvo
Švedi v Parizu predstavljajo zeleno paleto 1,6D DRIVe motorja, ki v ozračje izpusti manj kot 120 g CO2/km.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.