Avto
19 ogledov

Pijanim bo zagon avtomobila preprečen

Hyundai ix20 Žurnal24 main
Detroit Free Press v svojem časopisu piše, da sta dve podjetji združili moči in razvijata gumb za vžig motorja, ki samodejno zazna prisotnost alkohola v človeškem znoju in blokira vžig avtomobila.

Podjetji Takata in TruTouch sta združili moči in bosta s pomočjo finančne injekcije v višini 2,25 milijona dolarjev s strani ameriške avtomobilske agencije za varnost v prometu razvila sistem, ki bo pijanim voznikom preprečil vožnjo z vozilom.

Trenutno je sistem, ki deluje po načelu vžiga, ki zazna opitost voznika in mu prepreči zagon motorja, v fazi testiranj. Deluje s pomočjo infrardečega senzorja, ki ob dotiku zazna alkohol v človeškem znoju. Sistem bo ob izboljšavah ob pritisku opitega voznika na stikalo za vžig v nekaj milisekundah prepoznal, da je ta alkoholiziran, in avtomobilu preprečil zagon. Sistem naj bi deloval v vseh pogojih in pri vseh temperaturah, strokovnjaki pa upajo, da bo cena takšnega sistema, ki ga bodo vgrajevali v serijska vozila, pod 150 evri.

Komentarjev 3
  • raviotar 21:55 16.maj 2012.

    heheh to bodo prodali samo v primeru, da bo del standardne opreme. Drugače, no way. Pa bo treba še malce regijsko razmišljait - v rusiji ne bi več noben avto vžgal. hahaha

  • Bizgec 08:15 05.oktober 2011.

    Saj ne piše, da gleda v žile, ampak, da pregleduje švic.

  • BenX 07:37 05.oktober 2011.

    nisem še slišal, da bi se z infrardečo svetlobo gledalo V žile, če je v njih prisoten alkohol. razen, če se kri preglejuje še kako drugače, kot čez žile.