Avto
20 ogledov

Po nakup družinskega skupaj z otrokom

Dojenček v avtomobilu Shutterstock
Trend v avtomobilski industriji je rast avtomobilov, ki je glede na raziskave tako hitra kot rast trgovskih centrov. Andrej Brglez, inštruktor varne vožnje in strokovnjak s področja avtomobilizma, pravi, da je prav nakup prevelikih avtomobilov najpogostejša napaka. Tudi pri Slovencih, ki se na dolge relacije po pravilu odpravijo največ dvakrat na leto.

Kakšen družinski avtomobil torej izbrati? Klasičnega karavana, enoprostorca, ali mestnega terenca (SUV)? Nakup družinskega avtomobila terja skrben premislek in ustrezen finančni načrt. Pomembno je, ali bomo avto uporabljali vsak dan, kot tudi to, da vemo, s kakšnim proračunom razpolagamo. Večji avtomobili so dražji in bolj potratni, višji so tudi stroški vzdrževanja in zavarovanja, vrednost avtomobila pa je vsako leto nižja.

Karavani racionalna izbira
Karavani so najbolj racionalna izbira. So vozila, ki se jih lahko uporablja za posel in družino. Potnikom se ni treba odreči eleganci, voznim lastnostim in udobju limuzine, hkrati pa je lahko prtljažnik enako velik kot pri enoprostorcih. Za slednje se odločajo ljudje, ki prtljažnik uporabljajo kot rezervno klet, pogosto pa prevažajo domače živali in veljajo za najbolj družinske ljudi. Njihova prednost je svetla notranjost in preglednost, slabost pa višja poraba in bolj glasno podvozje. Suvi so najbolj modna, a najdražja izbira, tudi glede potratnosti. Pogosto so opremljeni s štirikolesnim pogonom in so tudi zato, predvsem v zimskem času, zelo varni.

jumpy prtljaznik mijovič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V salon skupaj z otrokom
Družinski avtomobili morajo biti prostorni, pregledni in varni. Brglez opozarja, da naj bo prvo pravilo ob nakupu družinskega avtomobila, da se v prodajni salon odpravimo skupaj z otrokom in ga skupaj s sedežem posedimo v avtomobil. Tako bomo videli, kako zahtevno je to opravilo, ki ga bo potem treba opravljati večkrat na dan. Pozorni bodite na kot odpiranja zadnjih vrat. Večji je, lažje boste otroka posadili v sedež.



Raje varnost kot izgled
Prtljažnik naj ima nizek nakladalni rob in ravno dno. Sodobni družinski avtomobili imajo veliko odlagalnih površin in dodatkov, kot so zložljive mizice in stojala za pijačo. Če prevažamo živali, je dobrodošla zaščitna mreža za prtljažnik.

Raje kot za aerodinamične dodatke in večja platišča, naj se družine odločijo za pakete varnostne opreme in boljšo klimatsko napravo. Pomembno je, da imajo otroci na zadnjem sedežu dobro hlajenje, hkrati pa je priporočljivo, da so zračne reže izdelane tako, da ne pihajo v zgornji del telesa.

ESP je obvezen nakup
Iz seznama opreme pasivne varnosti je obvezen elektronski stabilizacijski program (ESP), večjo varnost otrok zagotovite tudi z izbiro stranskih varnostnih mehov. Varnost, ki ne stane nič, je preglednost. To pomeni, da izberite avtomobil, ki ima manj mrtvih kotov in velika zunanja ogledala. Zadnja okna naj bodo dovolj velika, da skozi vidijo tudi otroci. Bolj kot DVD-ji v vzglavnikih zadaj, je priporočljiv nakup panoramske strehe. Igrače naj bodo mehke in ne trde in ostre.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tržna niša, predvsem pri enoprostorcih, je tretja sedežna vrsta. Če se dodatnih sedežev ne uporablja, potem nakup ni smiseln. Varnost v tretji vrsti je bistveno slabša kot v drugi, bistveno manjši pa je tudi volumen prtljažnika.

Kako varni so avtomobili, lahko sami preverite na spletni strani evropske organizacije Euro NCAP, ki opravlja testiranja trčenj in na podlagi rezultatov objavlja, kako varni so pri trčenju odrasli, otroci in pešci. Dizelski pogon je najpogostejša izbira, ki je racionalna le, če z avtomobilom na leto naredimo veliko kilometrov. Če se z njim vozimo v trgovino ali v vrtec, je boljša izbira bencinski motor, saj je vzdrževanje cenejše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.