Avto
9 ogledov

Po pol stoletja bo vnovič padel Vršič

Arturo Brunetoo in Andrea Frieder, zmagovalca relija Liege–Brescia–Liege leta 19 Žurnal24 main
Slovenske ceste bodo julija del enega od najzanimivejših avtomobilističnih dogodkov letos – desetdnevnega vzdržljivostnega relija starodobnikov Liege–Brescia–Liege.

Natančno 50 let po reliju na enaki trasi, na katerem je zmagal Fiat s takratnim modelom 500, bodo mali avtomobili s prostornino motorja največ 700 kubičnih centimetrov znova brneli po 3300 kilometrov dolgi trasi od belgijskega Liega prek znamenitih alpskih prelazov, kot sta Stelvio in Gavia, pa tudi čez slovenski Vršič. Na pol poti bodo avtomobili v italijanski Brescii, nato pa se bodo spet odpeljali proti Liegu. Isto pot je 26 udeležencev v 13 vozilih premagalo že leta 1958, takrat pa so za celo pot potrebovali vsega tri noči in dva dni.

Na tokratnem reliju bosta v nasprotju s tistim izpred pol stoletja veliko bolj kot končna zmaga v ospredju zabava in druženje, zato bo pot trajala kar deset dni. Starodobniki bodo glede na prostornino motorjev razvrščeni v pet razredov. Svoje popotovanje bodo udeleženci začeli 11. julija in po treh postankih 14. julija prispeli v Slovenijo, kjer se bodo čez noč nastanili v Ljubljani. 20. julija bodo predvidoma vsi prečkali ciljno črto v Liegu.

Če bo kateri od starodobnikov na poti vendarle omagal in ga ne bo mogoče popraviti, bodo udeleženci za nadaljevanje vožnje lahko uporabili katerega od novih fiatov 500, saj je italijanski proizvajalec v čast zmagi na prvotnem reliju z istoimenskim avtomobilom med glavnimi pokrovitelji dogodka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.