Avto
2426 ogledov

Po pridobitvi vozniškega izpita na "mini varno vožnjo"

AMZS
Da se rek "mladost je norost" izraža tudi na naših cestah, se strinja sogovornik, ki je podal predloge za nekaj sprememb pri mladih voznikih.

David Sever je bila lani okronan za najboljšega mladega voznika v Sloveniji. Z njim smo se pogovarjali o njegovem poslanstvu ob prejetju naziva in tudi spremembah, ki bi bile dobrodošle pri izboljšanju vedenja predvsem mladih voznikov in voznic po pridobitvi vozniškega dovoljenja. Tudi sam se namreč strinja, da rek "mladost je norost" na žalost prepogosto drži tudi za volanom.

David, izbrani ste bili za najboljšega mladega voznika v Sloveniji. Kakšne je vaše poslanstvo in vaše obveznosti zaradi tega naslova?
Posebnih dodatnih obveznosti zaradi samega naziva "Najboljši za volanom" nisem imel. Glede poslanstva pa tudi ni večjih sprememb. Tako pred, med, kot po nazivu "Najbolši za volanom" sem in bom skušal biti nadvse varen udeleženec v prometu in včasih "opomnil" kakšnega voznika na neprimerno ravnanje. 

Žurnalov in Fiatov dan anketa Avto Ne kazni, varna vožnja je v glavi

Menite, da ste zaradi tega naziva zdaj na cesti še bolj varen in tudi pazljiv voznik?
Moje obnašanje na cesti je tako kot pred nazivom. 

 | Avtor: AMZS AMZS

Projekt Najboljši za volanom, nastaja pod okriljem Avto-moto zveze Slovenije in mednarodne avtomobilistične zveze FIA v sodelovanju s Policijo, z Rdečim križem Slovenije, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo in drugimi partnerji. Namen je izbrati najboljšega mladega voznika oziroma voznico. V prvi fazi od 27. marca do 30. aprila 2018 AMZS vabi mlade do vključno 24. leta starosti z opravljenim programom dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, naj opravijo test oziroma preskus znanja na www.najboljsizavolanom.si. Test vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila. Najboljših 100 reševalcev se bo uvrstilo v praktični del tekmovanja, ki bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. V polfinalu oziroma kvalifikacijah, ki bodo 16. in 17. maja 2018, se bodo pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preskušnjah. Zmagovalci posamičnih kvalifikacij se bodo uvrstili v finale in se bodo 24. maja 2018 preizkusili še v zaključnem tekmovanju. Finalisti, še posebej pa zmagovalec, bodo postali mladi ambasadorji varne vožnje.

Ste že prejeli kazen za prometni prekršek, oziroma ste kakšnega do zdaj tudi storili? Na primer, da kdaj vozite tudi nad hitrostno omejitvijo?
Dnevno prevozim tudi od 400 do 500 kilometrov. Lagal bi, če rečem, da še nikoli nisem naredil kakšnega manjšega prekrška. Do sedaj sem dobil samo kazni za prekoračeno parkiranje. 

Sprašujem zato, ker pravijo, da je mladost norosti in marsikateri mladi voznik rad stopi na plin. Menite, da je to pogosto dejanje pri mladih voznikih, tudi vaših vrstnikih?
S tem, da mladi sploh po pridobitvi vozniškega izpita radi "kažejo svoje spretnosti" s prehitro vožnjo, se strinjam, nikakor pa nisem zagovornik takega vedenja.

 | Avtor: AMZS AMZS

Najboljši za volanom NAJBOLJŠI MLADI VOZNIK SLOVENIJE Avto Najboljši mladi voznik v Sloveniji je David Sever

Kako bi tudi mlade voznike umirili na cesti?
Predlagal bi več praktičnega dela. Npr. po pridobitvi izpita "mini varna vožnja" preden mladi voznik zapelje na cesto, dobrodošli bi bili preizkusi, kako se avto obnaša v ekstremnih situacijah, kot so prekoračena hitrost v ovinkih, mokro oziroma zasneženo vozišče. S tem bi dobil občutek, da avto ni na tirnicah in ni samoumevno, da bo speljal ovinek. Dobro je, da spozna, kako hitrost vpliva na nadzor v omenjenih situacijah.

Bi se sami zapeljali na dirkališče, če bi ga v Sloveniji imeli? 
Z veseljem bi se zapeljal kakšen krog po dirkališču v primernem avtomobilu. Mislim pa, da to ni rešitev za umirjanje mladih voznikov glede na dejstvo, da nekaj uric na dirkališču stane tudi več 100 evrov.

Kakšen voznik ste drugače, dinamičen, previden?
Menim, da sem dinamičen voznik, posvečam pa veliko pozornosti ostalim udeležencem v prometu, saj lahko le tako zagotovimo čim višjo stopnjo varnosti. 

Kakšen je vaš nasvet za varno vožnjo v prometu mladim?
Ne uporabljajte mobilnih telefonov med vožnjo in posvečajte pozornost tudi ostalim udeležencem v prometu. 

 | Avtor: AMZS AMZS

Zakaj ste se sploh prijavili na tekmovanje. Vas je mikala nagrada ali je bil to izziv?
Na tekmovanje sem se prijavil zaradi izkušnje in izziva.

Eklic Proizvajalci Avto Tako bodo znamke avtov legalno varčevale na račun varnosti

Koliko časa imate vozniški izpit? Ocenjujete, da mlade voznike v šolah vožnje naučijo dovolj. Kaj ste pogrešali na primer?
Vozniški izpit imam pet let. Menim, da se po pridobitvi vozniškega izpita šele začnemo učiti voziti, ko smo za svoje odločitve 100 odstotno odgovorni sami in ni nikogar z zavoro na sovoznikovem sedežu.

V avtomobilizmu predvsem med mladimi opažamo, da je zanimanje za avtomobile manjše kot je bilo še pred desetletjem ali dvema. Ali mlade še zanimajo avtomobili? Kaj opažaš?
Sam sem velik navdušenec nad avtomobilizmom, sem pa tudi sam opazil, da avtomobili niso več tak "wow" med našo generacijo. 

prometna nesreča Avto Prometna varnost: končno smo po nečem (skoraj) najboljši

Za konec še to, kaj je največja težava po vašem opažanju, tudi pri prijateljih, znancih, v avtomobilu. Je to govorjenje in brskanje po mobilnih telefonih med vožnjo, alkohol, kaj tretjega?
Po mojih dnevnih opažanjih voznikov v prometu bi na prvo mesto postavil uporabo telefona in dejstvo, da ga vozniki med vožnjo uporabljajo ne za klicanje, temveč za pisanje sms sporočil oziroma brskanje po družbenih omrežjih. Takoj za telefoni pa bi postavil previsoko toleranco do vožnje pod vplivom alkohola. Sem mnenja, da bi na cesti moralo veljati 0,0 odstotkov alkohola v krvi voznika. Vedno!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.