Avto
5857 ogledov

Po slovenskih cestah smo zapeljali Oplovo novost leta

opel astra
1/22
MatijaJanežič
Opel nam je v prvih spomladanskih dneh pripravil vozno predstavitev nove opel astre, ki jo je pri nas sicer mogoče naročiti že od januarja, prvim kupcem pa jo bodo predvidoma dostavili konec maja ali v začetku junija.

Zanimivo je, da je od prve predstavitve nove astre do prvih voženj pri nas poteklo dobrega pol leta in vmes se je tudi ustavila prodaja predhodnice. A zdaj je astra končno pripeljala tudi k nam in vsaj na prvi občutek je  videti, da se je čakanje izplačalo.

Opel rocks-e Avto Električni opel za manj kot osem tisočakov

opel astra | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Nova astra je namreč povsem drugačen avtomobil od svoje predhodnice, ki je nastala še krepko pod taktirko Oplovega prejšnjega lastnika Genera Motorsa. Vmes so se zadeve spremenile in astra popolnoma sledi oblikovni zasnovi, ki jo je uvedel novi opel mokka. To tudi pomeni, da ima nova astra več skupnega z »bratrancem« iz skupine Stellantis, peugeotom 308, od katerega pa se tudi tako korenito razlikuje, da bi težko vlekli neposredne vzporednice.

Za volanom Avto Pri nas eden od zadnjih tradicionalnih Oplov

Modularna platforma

Vsekakor pa si z njim deli tehniko, predvsem pogonske sklope in skupno modularno platformo EMP3. In da to ni nič slabega, kar je pokazal tudi preskus na zavitih posavskih in dolenjskih cestah. Tam sem namreč preskusil priključno hibridno astro in izkazalo se je, da je obnašanje podvozja med vijuganjem povsem predvidljivo in nevtralno,  pogon pa dobro opravi svoje delo. Seveda pa hibridu moči ne manjka in zanimivo bo preskusiti astro s šibkejšimi turbobencinskimi in turbodizelskimi motorji.

opel astra | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Opel ima astro v svoji ponudbi od leta 1991, vendar je njena zgodovina precej daljša, saj je naslednica opla kadetta, ki bi letos praznoval 86. rojstni dan. Kadettova neposredna naslednica, astra prve generacije z oznako F, je bila s 4,13 milijona prodanih primerkov prodajno najbolj uspešen Oplov avtomobil doslej. Pri Oplu pravijo, da je 11 generacij kadetta in astre vedno uvajalo novosti na trg kompaktnih vozil. Leta 1962 je Opel denimo v Bochumu zaradi njegovega uspeha zgradil tovarno prav za izdelovanje kadetta. Kadett oziroma astra sta prinesla tudi več inovacij. Med njimi so vodno hlajeni štirivaljni motor v kadettu A iz leta 1962, aerodinamična karoserija zadnjega kadetta E iz leta 1984 in prilagodljivi žarometi AFL v astri H iz leta 2004.

Nova opel astra sports tourer Nova stra sports tourer Avto Opel razkril karavansko astro, ki prinaša uporabno novost

Osnovna opel astra z 80-kilovatnim 1.2-litrskim turbobencinskim trivaljnikom in šeststopenjskim ročnim menjalnikom bo ob upoštevanji ponujenih ugodnosti pri nas  na voljo za najmanj 18.950 evrov (oziroma 21.490 evrov brez ugodnosti).  Za karavan, ki sicer pride malce pozneje koz kombilimuzina, pa bo treba ceni kombilimuzine odvisno od različice prišteti še dober tisočak do poldrugi tisočak. Astra bo sicer v obeh karoserijskih različicah na voljo tudi kot 132- ali 165-kilovatni priključni hibrid, za katerega bo treba odšteti vsaj 32.890 evrov, oziroma 31.245 evrov ob upoštevanju prodajnih ugodnosti.

opel astra | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Poleg hibridnih sklopov, ki ju sestavljata elektromotor in 1,6-litrski turbobencinski štirivaljnik, ter že omenjenega 80-kilovatnega 1.2-litrskega turbobencinskega trivaljnika, bo astra na voljo še z 96-kilovatno različico trivaljnika in prav tako 96-kilovatnim 1,5-litrskim turbodizelskim trivaljnikom. Oba bosta na voljo v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim  samodejnim menjalnikom.

Opel mokka-e Opel še enkrat Avto Opel še enkrat: Od leta 2028 le še na elektriko

Sodobna asistenca

Skupna platforma pa novi astri v primerjavi s predhodnico ni prinesla le novih radikalno drugačnih oblik in precej več prostornosti, ampak tudi najsodobnejšo vozno, asistenčno in infozabavno tehniko. Tudi to smo lahko preskusili in na prvi dotik lahko rečemo, da popolnoma digitalno voznikovo okolje, potem ko ga »naštudirate« po občutku ali s pomočjo navodil za uporabo, deluje precej intuitivno in pregledno in ne posega toliko v samo vožnjo. A to je le prvi vtis in več bo pokazal korenitejši preskus testne astre.

opel astra | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Na predstavitvi so med drugim izpostavili tudi segmentne matrične žaromete intelilux, ki smo jih lahko med nočno vožnjo tudi preskusili in so se izkazali za zelo učinkovite, prav tako pa je na cesti prišla do izraza tudi deloma avtonomno delujoča pomoč pri vzdrževanju, ki pomaga vozniku, a vsaj na prvi pogled deluje malce nerodno. A kot rečeno: več bo pokazal daljši preskus.

Opel Corsa e Avto Promotorka enostavne e-vožnje

Prvi slovenski kupci lahko torej novo opel astro pričakujejo konec maja, pri slovenskem uvozniku pa pričakujejo, da bodo do konca leta prodali okrog 500 primerkov. Seveda pod pogojem, da ne bo prihajalo do motenj z dobavo, ki je v zadnjem času, kot je bilo rečeno na predstavitvi, zaradi negotovih razmer precej negotova. Največ prodanih aster bo najverjetneje imelo bencinske motorje, čeprav dizla še niso povsem odpisali, če bo še naprej veljal dosedanji trend, pa bo dobra polovica prodanih aster kombilimuzin, polovica pa kombijev.

opel astra | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Crossland B križanec Avto Izgubil X v imenu, dobil X v vsebini
Komentarjev 2
  • radovednica 08:10 24.marec 2022.

    Še eno skropucalo od sodobnih spakedral od ponujenih avtomobilov. 1. grd, drugič, verjetno več kot 10000 €, kar je brez komentarja, preveč, motor mnogo preslab.

Sorodne novice