Avto
25 ogledov

Podražitev vinjet strel v prazno

slovenija 18.01.12, cestnina, omejitev hitrosti, cestinina Torovo, avtocesta, fo Anže Petkovšek
Že danes je za veliko voznikov vinjeta predraga in se zaradi nižjih stroškov vozijo po lokalnih cestah, pravi vršilec dolžnosti direktorja Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) Franc Pojbič.

"Več prometa na regionalnih cestah za seboj potegne veliko težav. Več bo prehitevanj, ovir na cesti, večja bo gostota prometa v naseljih, kar pomeni tudi večjo nevarnost za druge udeležence,“ inštruktor varne vožnje AMZS Brane Legan komentira možnost selitve avtomobilov iz avtocest na regionalne ceste, ki bi jo prinesla morebitna podražitev vinjet, ki jih pripravlja vlada in bi po žepu udarila lastnike vozil, ki morajo po novem več plačevati tudi za registracijo, skoraj vsak mesec pa tudi za gorivo.

Dvig cen vinjet bil imel negativen učinek

Po mnenju vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) Franca Pojbiča, ki pravi, da je vožnja po avtocesti še vedno najvarnejša oblika vožnje, bi imel dvig cen vinjet negativen učinek na varnost prometa. "Že danes je za veliko voznikov vinjeta predraga in se zaradi nižjih stroškov vozijo po lokalnih cestah,“ pravi Pojbić in se sprašuje, zakaj je vinjeta v Švici tako poceni, čeprav je njihov standard veliko višji: "Država bo morala najti druge vire financiranja avtocest in vračanja kreditov.“ To bi po mnenju sogovornika storila z umestitvijo dodatnih storitev na avtocestah in racionalnejšo rabo finančnih sredstev ter izvajanja javnih naročil za potrebe vzdrževanja.

Podaljševanje agonije

"Brez strateškega partnerstva, korenite reorganizacije Darsa in najskrbnejšega in učinkovitega izvajanja javnih naročil je vsako dvigovanje cen vinjet strel v prazno in samo podaljšuje finančno brezno Darsa,“ pravi Pojbić, ki ne pričakuje, da bi se z zvišanjem cestnin za tovorna vozila za posamezne odseke avtocest in hitrih cest promet tovornega prometa preusmeril na ceste, kjer plačevanje vinjete ali cestnine ni potrebno. "Avtoprevozniki imajo interes v najkrajšem času priti od točke A do točke B, kar omogočajo le avtoceste,“ je prepričan Pojbić.

Komentarjev 7
  • JANEZON 11:22 19.julij 2013.

    Ta vlada-in prejšnje- je nesposobna narediti red na naših avtocestah.Medtem,ko tovornjakarji dnevno uničujejo ta nacionalni program,katerega smo vsi plačali,si vlade do sedaj niso upale tovornjakarjem zaračunati uporabo cest.So nesposobni in tudi za državljane se jim krepko jebe...........

  • zic 17:48 18.julij 2013.

    če si pošten...vseh vlad!!!!!

  • Ferluci 17:11 18.julij 2013.

    Idiotizem te vlade ne pozna meja!