Avto
168 ogledov

Švica: 150-odstotna podražitev vinjete

Avtocesta Shutterstock
Vožnja po švicarskih avtocestah bo od leta 2015 menda občutno dražja. Letna vinjeta naj bi po novem stala 100 frankov (okoli 81 evrov), kar predstavlja 150-odstotno podražitev. Turistom in drugim obiskovalcem, ki se bodo v Švici mudili kratek čas, bo v prihodnje na voljo cenovno ugodnejša vinjeta.

Turistom bo na voljo dvomesečna vinjeta, stala pa bo toliko, kot je doslej stala letna vinjeta - to je 40 frankov (okoli 32 evrov), je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Da bodo omenjene načrte, ki jih je spodnji dom švicarskega parlamenta že potrdil, tudi resnično uveljavili, sicer ni zagotovo. To se bo zgodilo le, če bodo želele zvezne oblasti zbrati občutno več denarja za gradnjo in ohranjanje cest, ter če bodo za to namenjena sredstva v državnem proračunu zdrsnila pod milijardo frankov (okoli 808,5 milijona evrov).

Švicarska ministrica za promet Doris Leuthard je sicer pojasnila, da brez podražitve na 100 frankov kmalu ne bo dovolj sredstev za vse naloge, povezane s širitvijo in modernizacijo prometnega omrežja. Prva prilagoditev cen vinjet po 20 letih bo glede na rezerve, ki kopnijo vse hitreje, tako očitno neizogibna, je poročala dpa.

Komentarjev 2
  • puys 14:39 11.marec 2013.

    Res smo mala Švica! Po cenah seveda, plače pa albanske.

  • YaKo 14:09 11.marec 2013.

    Še vedno ceneje kot pri nas