Avto
21 ogledov

Poglejte, kdo je star 20 let

Ford mondeo
1/28
Ford
Ford mondeo je postal 20-letnik. Med naprednimi tehnologijami, ki jih je uspešno uvajal so varnostne blazine, nadzor zdrsa, inteligentna zaščita, prilagodljivi tempomat in motorji EcoBoost.

Fordov družinski avto praznuje 20-letnico, v tem času pa so jih v Evropi prodali več kot 4,5 milijona.

Mondea so začeli prodajati leta 1993 po petletnem razvojnem programu, v katerega je Ford vložil tri milijarde funtov (3,6 milijarde evrov). Že leta 1994 je prejel naziv Avto leta v dveh desetletjih pa je požel številna priznanja po vsej Evropi.

Že leta 1993 standardna varnostna blazina

Model prve generacije je bil standardno opremljen z varnostno blazino za voznika, varnostna blazina za sovoznika je bila na voljo za doplačilo, med opremo pa so bile tudi nove funkcije, kot so nadzor zdrsa, prilagodljivo blaženje, zavorni sistem ABS in servovolan.

Prenovljeni Mondeo s posodobljeno obliko, štirikanalnim ABS-om in manjšo maso je leta 1996 za doplačilo ponudil tudi bočne varnostne blazine, ki so dve leti pozneje postale del standardne opreme.

Leta 2000 z ogrevanimi zadnjimi sedeži

Leta 2000 je sledil Mondeo druge generacije. Opremljen je bil s Fordovim sistemom inteligentne zaščite, ki je s pomočjo sistema tipal zaznaval, katere varnostne funkcije bodo v primeru nezgode zagotovile največjo varnost. Poleg tega so bili uporabnikom prvič na voljo ogrevani zadnji sedeži ter samodejni vklop žarometov in brisalcev.

Tretji za 007

Tretja generacija je stavila na eleganco, v prodajne salone in na ceste pa je pripeljala leta 2007. Mondea je vozil tudi James Bond v filmu “Casino Royale” leta 2006. Poskrbel je, da so Fordovi vozniki med prvimi uživali v prednostih tehnologij, kot so prilagodljivi tempomat, interaktivni nadzor dinamike vozila in sistem Easy Fuel, ki preprečuje dolivanje napačne vrste goriva.

Mondea so naslednjič posodobili leta 2010 in ga oskrbeli s tehnologijo Fordovih bencinskih motorjev EcoBoost ter dodatnimi funkcijami, kot so opozarjanje na spremembo voznega pasu, nadzor voznikove zbranosti in samodejni preklop med zasenčenimi in dolgimi lučmi.

V pričakovanju nove generacije

Povsem novi globalni mondeo bo v Evropi naprodaj v drugi polovici leta 2014, opremljen pa bo z različnimi naprednimi tehnologijami. Kupci bodo lahko izbrali Fordov nagrajeni 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost, različico vozila z bencinskim hibridnim električnim pogonom, prve prilagodljive žaromete v tem razredu, ki bodo delovali izključno s svetili LED in Fordove napihljive zadnje varnostne pasove, s katerimi bo odslej tudi v Evropi potnikom na zadnjih sedežih zagotovljena boljša zaščita pred poškodbami glave, vratu in prsnega koša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.