Avto
524 ogledov

Med pogrebnimi avtomobili v Sloveniji nekaj posebnežev

Pogrebni avto
1/10
Profimedias
Tudi v Sloveniji se je mogoče na zadnjo pot odpeljati s stilom, saj je med pogrebnimi vozili registriranih nekaj eksotičnih primerkov.

V Sloveniji je skupno 154 vozil, ki so registrirana kot pogrebna. Velika večina med njimi je kombijev, ki jih pogrebna podjetja v glavnem uporabljajo za prevoz pokojnikov do krematorija ter odvoz žar do kraja zadnjega slovesa. Včasih se sicer kakšen znajde tudi na parkirišču Ikee, kot je bilo moč opaziti pred dobrim letom, ko je žena direktorja murskosoboške Komunale odšla po nakupih.

Lahko vas popelje tudi poltovornjak

Med vozili je bilo po podatkih Ardija na novega leta dan letos tudi 34 osebnih avtomobilov, ki so posebej prirejeni za prevoz pokojnikov. Tretjina med njimi oziroma 11 je mercedes-benzov, pri čemer je najbolj priljubljen model E. Vmes so tudi štiri opel omege, pa šest VW caddyjev. Sedem primerkov pogrebnih avtomobilov pa je za slovenski prostor unikatnih.

Med njimi še posebej izstopajo pogrebni model forda, poltovornjak dodge ram ter predstavnika klasičnega ameriškega avta cadillac hearse in chevrolet caprice.

Nekateri namenjeni tudi običajnemu prevozu

Pogrebni avtomobili so običajno narejeni na osnovi večjih premium modelov, med prevladujočimi v Evropi so predelave znamk Mercedes-Benz, Jaguar, Opel, Ford, Volvo ...

Ker so pogrebni avtomobili redko v uporabi, je njihova življenjska doba običajno zelo dolga, tudi po 30 let. Nekateri pogrebni avtomobili postanejo cenjeno blago na trgu rabljenih avtomobilov, kupujejo jih celo za čisto običajni prevoz. 

Pri pogrebnih avtomobilih je običajno, da imajo nastavljivo podvozje, mehko zapiranje prtljažnika, izbrane materiale za obloge prostora, po potrebi tudi spremenjena razmerja menjalnika ... Ker gre za maloserijske specializirane predelave, je cena pogrebnega avta lahko zelo visoka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.