Avto
55 ogledov

Policijska vozila po novem tudi rumena

Policija Saša Despot
Slovenski policisti bodo bolje vidni. Vlada je namreč sklenila, da bodo policijski avtomobili, plovila in druga prevozna sredstva po novem tudi rumene barve.

Vlada je v sporočilu za javnost po seji vlade naznanila, da bo izdala uredbo o vozilih, plovilih, oborožitvi in posebni opremi policije.

Novi podzakonski akt bistveno ne spreminja sedanje ureditve, prinaša pa nekaj novosti. Da bi bila vozila policije vidnejša, so v uredbi spremenjene nekatere barve teh vozil, in sicer je dodana rumena barva. Zaradi določenega osemletnega prehodnega obdobja sprememba ne bo imela finančnih posledic, v tem času bodo namreč obstoječa vozila že izločena iz uporabe.

Izjemoma tudi s plovili brez policijskih oznak

V novi uredbi je določena izjema, ki policistom omogoča, da pri izvedbi posameznih nalog uporabljajo vodna plovila brez napisa policija in posebnih odsevnih nalepk. To je dovoljeno pri opravljanju nevarnih nalog policije, ko je treba zaradi taktike delovanja enot zagotoviti neprepoznavnost in maksimalno zakritost plovila policije (primer zajetja talcev na morju). Podobno je tudi v primeru zaščite in reševanja, ko za prevoz na ogrožena območja in za opravljanje nalog policija uporablja čolne drugih državnih organov.

Po novem uredba omogoča tudi, da policija opremo pred nakupom zaradi učinkovitosti, racionalnosti in gospodarnega ravnanja pred uvedbo v delo policije ustrezno preizkusi. Ob tem je treba poudariti, da prisilna sredstva policisti testirajo izključno v enotah policije in ne pri opravljanju svojih nalog.

Komentarjev 29
  • dd1307 21:27 03.januar 2014.

    Če bo kakšen lep vzorec, zakaj pa ne.

  • dragec 07:24 03.januar 2014.

    Ne, zakaj, saj rumena barva je lepa, posebej, ko vidite kako na vratih vozil stoji napis SDS. Rdeča barva je zelo napadalna, nje sem se odpovedal že 1985, Vedno te moram spomnjatii,da je rdeča barva bila dosti let najbolj priljubljena ...prikaži več barva tvojega idola JJ.Sicer, Darkec, želim ti veliko zdravja in uspeha v Novem letu.

  • d 06:57 03.januar 2014.

    Dejstvo je, da imamo še vedno tupe politike, ti si pa verjetno kaksen njihov sorodnik, butast sorodnik.