Avto
49 ogledov

Novi merilniki v roke vseh policijskih postaj

Merjenje varnostne razdalje Saša Despot
Dva meseca po predstavitvi novega laserskega merilnika z videozapisom so nam na policiji potrdili, da je merilnik upravičil vsa pričakovanja, zato so zainteresirani, da v prihodnje s takšno napravo opremijo vse postaje prometne policije.

Policisti so z novim večfunkcijskim laserskim merilnikom v dveh mesecih ugotovili okrog 330 kršitev varnostne razdalje, s tem da so se policisti osredotočali predvsem na najočitnejše tovrstne kršitve.

Merilnik se je izkazal za zelo koristnega

Na policiji so za Zurnal24.si pojasnili, da v prid merilniku, za katerega so odšteli 15.000 evrov, govorijo v praksi preizkušeno preprosto rokovanje, dober videozapis, predvsem pa način merjenja varnostne razdalje, saj je izvajanje meritev z omenjenim merilnikom mogoče praktično z vseh nadvozov avtocest.

Največ takih kršitev je na avtocestah in hitrih cestah, kjer so zaradi velikih hitrosti posledice trčenj najhujše. Na avtocesti se zaradi neupoštevanja varnostne razdalje pogosto zgodijo manjše prometne nesreče, katerih posledice so na primer zastoji in gneče.

Posebna težava so po mnenju policije vozniki tovornih vozil, ki se težje ustavljajo in večkrat kršijo pravilo varnostne razdalje. Voznik se, kadar mu za ritjo vozi tovornjak, počuti še bolj ogroženega.

Kazen 200 evrov

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da mora voznik, ki vozi za drugim vozilom, voziti na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s katero vozi, prevozi v dveh sekundah. Kdor tega ne upošteva, se ga po zakonu o pravilih cestnega prometa oglobi z 200 evri.

Izjemo potrjuje dodatna določba v zakonodaji v povezavi z zgostitvami prometa, ki določa varnostno razdaljo ene sekunde, to je 50 odstotkov manj.

Komentarjev 15
  • Jaka.marinsek 08:50 03.januar 2014.

    sploh ni važno. Odločili so se da jih bodo nabavili, in bodo v ta namen nafrizirali tudi statistiko nesreč če bo treba

  • dragec 07:31 03.januar 2014.

    No, to je popolnoma jasno.

  • Drago Kavka 20:09 02.januar 2014.

    To je samo dodatno polnenje proračuna ki je tako in tako prazen. Dvomim da je požrešni državi kaj dost mar za varnost ,pa ni važno kje. VAZNO JE DA SE KASIRA.Je treba parazite preživt ne glede od kje dobit ,sam da bodo sittt