Avto
351 ogledov

Policisti dobili ključe hitrih passatov

Provida policija radar
1/18
Saša Despot
Generalni direktor policije Stanislav Veniger je prometnim policistom predal ključe sedmih novih civilnih vozil policije z videonadzornim sistemom Provida.

Sedem novih civilnih vozil volkswagen passat 2,0 TSI bodo pri svojem delu uporabljali policisti prometniki na posameznih postajah prometne policije po Sloveniji. Po eno policijsko vozilo bodo prejele vse policijske uprave razen Policijske uprave Kranj.

Število vozil z vgrajenim sistemom Provida ostaja enako (skupaj 20), saj passati zamenjujejo sedem vozil, ki so dotrajana in policisti z njimi ne morejo več varno opravljati svojega dela. Vozila, ki so jih umaknili iz uporabe, so bila letnik 2007 in so imela več kot 350 tisoč prevoženih kilometrov.

Ne lovijo le prehitre

Provida policija radar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Policisti morajo na varen način ugotavljati kršitve v cestnem prometu. V prvi vrsti je to prevelika hitrost. Na slovenskih cestah je bil lani prav to vzrok za 53 smrtnih žrtev," je ob slavnostni predaji ključev poudaril generalni direktor policije Stanislav Veniger in dodal, da na žalost govorimo le o smrtnih primerih, veliko pa je tudi invalidov, ki se jim po prometni nesreči življenje obrne na glavo.

Policisti z novimi vozili, v katere so vgradili že obstoječe sisteme Provida, poleg ugotavljanja kršitev, povezanih s prekoračitvami hitrosti, beležiljo neupoštevanje varnostne razdalje, prehitevanje po desnem pasu, izsiljevanje prednosti in druge prekrške, povezane
z agresivno vožnjo.

2012 najvarnejše leto

"Hitrost ubija in to še vedno velja," pravi Veniger, ki izpostavlja, da je ena od ključnih vlog pri napredku varnosti umirjanje hitrosti. K temu pripomorejo preventivne akcije pa tudi navzočnost policije in represivno delovanje. "Vozniki morajo vedeti, da so policisti na cesti in da bodo za svoje prekrške kaznovani," dodajajo pri policiji in izpostavljajo, da je za nami najvarnejše leto v dobi sodobnega avtomobilizma, saj je lani v prometnih nesrečah umrlo 129 ljudi, 9 odstotkov manj kot leta 2011 (141). Manj je bilo tudi hudo in lažje telesno poškodovanih.

Policisti z vozili s sistemom Provida, vsako novo stane okoli 27 tisoč evrov, po avtocestnih odsekih in drugih cestah naredijo okoli 200 kilometrov na dan, vodilo pri izbiri pa je bila varnost. Vozila so opremljena z zvočnimi in signalnimi sistemi ter sistemi za tekstovne izpise, s pomočjo katerih voznike varno pospremijo do postajališča. Po besedah policije so vozila vsestransko uporabna, ena od posebnih zahtev pa je bila, da so opremljena s športnim podvozjem.

Varnostna oprema v ospredju

Policija, provida, passat | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Passati s turbobencinskim motorjem z dvolitrsko delovno prostornino motorja z močjo 155 kilovatov imajo veliko dodatne varnostne opreme. Za pasivno varnost tako skrbijo sistemi ABS in ESP, elektronska ojačitev zavorne sile, elektronski nadzor zdrsa pogonskih koles, elektronska porazdelitev zavorne sile, sistem za učinkovito zaviranje v sili ... Vozilo prav tako izpolnjuje zahtevo doseženih petih zvezdic na preizkusnih trčenjih Euro NCAP.

Poleg sedmih novih passatov bo imela policija v uporabi še 13 vozil z vgrajenim sistemom Provida: pet ford mondeov (v uporabi od leta 2009), štiri škoda octavie (v uporabi od leta 2008), eno opel vectro (v uporabi od leta 2008) in tri škoda superbe (v uporabi od leta 2007).

Komentarjev 9
  • haudi 10:26 23.januar 2013.

    Žurnala24-HVALA VAM za registrske oznake PASSAT-ov.Lep dan!!

  • franke 16:15 22.januar 2013.

    TUDI ČE AVTO UKRADEN SAJ GA NE IŠČEJO ,ČE SLUČAJNO NALETIJO NANJ.

  • franke 16:13 22.januar 2013.

    PA POL NI DENARJA BANDA JANŠEVA. NI GA SAMO ZA LJUDI MARŠ.