Avto
8871 ogledov

"Včeraj mal' šoka tudi za nas"

DARS delo na cesti avtocesta promet policija Saša Despot
Evri bodo kar leteli od prehitrih in nevarnih voznikov. Od nekaterih občutno.

Gorenjski prometni policisti so včeraj na avtocesti med Strahinjem in Podtaborom eno uro merili hitrost vožnje vozil. Rezultati kažejo, kako slabo nekateri spoštujejo omejitve, ki so tam z nekim razlogom.

Omejitev zaradi preplastitve avtoceste je na tem delu še vedno 60 km/h, hitrost pa se do te omejitve postopno zmanjšuje iz 130 km/h najprej na 100 ter potem na 80 in nazadnje na 60 km/h. Prav tako je zaradi tipa preplastitve določen čas na tem delu potrebna večja varnostna razdalja. S prometnim znakom je ta določena na 50 metrov.

Številni vozniki pa omejitev ne spoštujejo. Skupno so policisti v omenjeni uri ugotovili kar 118 kršitev. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da je vsak osmi voznik na odseku z omejitvijo 60 km/h vozil s hitrostjo nad 107 km/h. Za takšne prekoračitve je predpisana kazen 500 evrov in pet kazenskih točk. 

Policija bo vse kršitve obravnavala v prekrškovnem postopku, kar pomeni še precej višje kazni, saj policisti zaradi tega pripisujejo še  sodno takso za vodenje postopka z odločbo (10 odstotkov od kazni, a najmanj 40 evrov) in še 50 evrov za izrek stranskega ukrepa. Sodna taksa mora biti vedno poravnana v celoti, polovička pri njej ne velja. 

Na Dars prav prekoračitve hitrosti skozi gradbišča in premajhne varnostne razdalje izpostavljajo kot eno glavnih tveganj za nesreče na avtocestah.

dezurni@zurnal24.si