Avto
203 ogledov

Popust pri pogrebu, če se odpovedo vozniški

Starejši voznik Profimedias
Starejšim voznikom ponujajo popust pri pogrebu, če se prostovoljno odpovedo vozniškemu dovoljenju.

Tak ukrep so uvedli na Japonskem, kjer narašča število nesreč, ki jih povzročijo starejši vozniki. Vozniško dovoljenje ima namreč približno 4,8 milijona oseb, starejših od 75 let.

Pogrebno podjetje v mestu Ichinomiya v prefekturi Aichi je nedavno na pobudo policije ponudilo 15-odstotni popust za starejše voznike, ki se odpovejo vozniškemu dovoljenju.

"Svoje storitve ponujamo tistim, ki so izgubili družinske člane v prometnih nesrečah. Želimo preprečiti smrti zaradi takšnih nesreč," je dejal Shigenori Ariga iz podjetja Heiankaku. Kot je dodal, lahko starejši vozniki tako privarčujejo najmanj 56.000 jenov (460 evrov), poroča STA.

Tudi država se je aktivno lotila problematike starejših voznikov, saj morajo vsi, ki dosežejo starost 75 let, na obvezni test kognitivnih sposobnosti, če želijo obdržati dovoljenje za vožnjo. 

Premik je sprožila nesreča novembra lani, ko je 87-letni voznik v Yokohami zapeljal v skupino otrok, pri tem enega ubil, še 11 pa ranil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.