Avto
394 ogledov

Prvi Porschejev karavan je panamera sport turismo

Porsche panamera sport turismo
1/16
Porsche
Porsche bo na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil svoj prvi karavan - panamero sport turismo. Porsche upa, da bo z uporabnejšo karoserijsko različico s 520 litrskim prtljažnikom, kar je 20 litrov več kot pri štirivratni izvedenki, in petimi sedeži še dvignil prodajo.

Porsche je družini panamera dodal novo karoserijsko različico panamera sport turismo. In to v kar petih izvedbah: kot panamera 4, panamera 4S, panamera 4S diesel, panamera 4 E-hybrid in panamera turbo.

Izdelana je na podlagi štirivratne športne limuzine, njena prednost pa je prilagodljivost. Ponuja namreč velik pokrov prtljažnika z nizkim nakladalnim robom in povečano prostornino prtljažnika ter sedežni koncept 4+1, kar pomeni, to pomeni, da je panamera prvič do zdaj opremljena s trisedežno zadnjo klopjo. Opcijsko je Panamero Sport Turismo mogoče naročiti v štirisedežni izvedbi z dvema električno nastavljivima individualnima zadnjima sedežema.

Tehnično izkorišča vse inovacije modelske serije panamera, ki je bila povsem prenovljena ravno v preteklem letu. To pomeni digitalizirana armaturna plošča, avtomatsko uravnavanje hitrosti in razdalje, sistemi za podvozje, denimo krmiljenje zadnje preme in elektronski sistem prečnega stabiliziranja ter zmogljivi motorji. Vse izvedbe so serijsko opremljene z aktivnim štirikolesnim pogonom z elektronsko uravnavano lamelno sklopko. Pri S-modelih je poleg tega v serijsko opremo vključeno tudi prilagodljivo zračno vzmetenje s 3-prekatno tehnologijo.

Porsche panamera sport turismo | Avtor: Porsche Porsche

Novost: prilagodljivo izvlečni strešni usmernik zraka

Vozilo meri v dolžino 5.049 milimetrov, v višino 1.428 milimetrov in v širino 1.937 milimetrov, medosna razdalja meri 2.950 milimetrov. Kolesa merijo do 21 palcev. Streha zgoraj prehaja v prilagodljiv usmernik zraka. Naklonski kot strešnega usmernika zraka se glede na vozno situacijo in izbrane nastavitve vozila nastavlja v treh stopnjah in na zadnji premi poskrbi za dodaten pritisk na podlago, ki ustreza do 50 kilogramom. Do hitrosti 170 km/h aerodinamični usmernik zraka – osrednja komponenta sistema Porsche Active Aerodynamics (PAA) – v uvlečenem stanju s kotom minus sedem stopinj zmanjšuje zračni upor in tako prispeva k optimizaciji porabe.

Od hitrosti 170 km/h pa se strešni usmernik zraka samodejno pomakne v performančni položaj in z naklonskim kotom plus ena stopinja prispeva k boljši stabilnosti vožnje in prečni dinamiki. V voznih režimih Sport in Sport Plus se strešni usmernik zraka v ta položaj pomakne že pri hitrosti 90 km/h. Sistem PAA z aktivno podporo od hitrosti 90 km/h naklonski kot strešnega usmernika zraka prilagodi na plus 26 stopinj, če voznik odpre opcijsko panoramsko strešno okno. Usmernik v tem primeru skrbi za to, da je hrup vetra čim manjši.

Porsche panamera sport turismo | Avtor: Porsche Porsche

Do 1390 litrov prostora v prtljažniku

Prostornina prtljažnika do zgornjega roba zadnjih sedežev znaša do 520 litrov (panamera 4 E-Hybrid sport rurismo: 425 litrov), kar je 20 litrov več kot pri izhodiščni športni limuzini. Če prtljažnik naložite do stropa in podrete zadnje sedeže, dobite okrog 50 dodatnih litrov prtljažnega prostora. Zadnje tri sedeže je mogoče podirati ločeno ali skupaj (v razmerju 40:20:40); zaklep se iz prtljažnika sprosti z električno podporo. Če podrete vsa zadnja naslonjala, dobite skoraj vodoravno nakladalno površino. V tem primeru se prtljaž#na kapaciteta poveča na do 1.390 litrov (panamera 4 E-Hybrid sport turismo: 1.295 litrov).

Za novinca bo sprva na voljo pet pogonskih agregatov, ki jih poznamo že iz športne limuzine. V Nemčiji se cene za Panamero 4 sport turismo (243 kW/330 KM) začnejo pri 97.557 evrih, za panamero 4 E-Hybrid sport turismo (340 kW/462 KM sistemske moči) pri 112.075 evrih, za panamero 4S sport turismo (324 kW/440 KM) pri 120.048 evrih, za panamera 4S diesel sport turismo (310 kW/422 KM) pri 123.975 evrih in za panamero turbo sport turismo (404 kW/550 KM) pri 158.604 evrih. Vse cene že vključujejo DDV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.