Avto
1629 ogledov

Povečano tveganje na cestah: Nekateri avta niso vozili dva meseca in več

vzvratna vožnja arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična.
Britanski strokovnjaki voznikom in voznicam, ki se po več tednih vožnje ne vrnejo za volan, svetujejo, da začnejo z majhnimi, kratkimi potovanji v dnevnem času.

Po koncu razglasitve epidemije bodo nekateri vozniki in voznice po več tednih, celo mesecih, sploh prvič spet sedli za volan avtomobila. Britanski strokovnjaki domače voznike opozarjajo na dodatno previdnost na cesti, saj so tisti, ki dalj časa niso vozili, soočeni z vnovičnim srečevanjem s številnimi kolesarji, pešci, ponekod preurejenimi križišči. Številne ceste imajo spremenjen režim vožnje zaradi delovnih zapor.

Volkswagen passat GTE Avto Ko ti računalnik določa, kakšna bo tvoja vožnja

Neil Greig, direktor za raziskave in pri IAM Roadsmart (pred tem je Inštitut za napredne avtomobiliste), pravi, da se je treba zavedati, da si cesto delimo z vozniki, ki morda niso vozili več tednov. Opozarja na strpnost, saj bodo vozniki, ki so že tako bolj nestrpni, v naslednjih dneh nestrpni še bolj.

Voznik voznica zaščitna maska | Avtor: Profimedia Profimedia

Radarski detektorji Eksperiment Avto Prehitra vožnja: Denarna kazen ali prekinitev vožnje?

Greig je pojasnil, da bi morali vozniki, ki se vračajo v svoje avtomobile, upoštevati novo nastalo situacijo. Če je bilo zadnje tedne prometa na cestah malo, bo zdaj spet bolj zgoščen. Situacija se bo spremenila. Vožnja se bo upočasnila. Greig je opozoril, da bi bilo dobro, da bi vozniki, ki so bili v "mirovanju" najprej naredili krajšo vožnjo po lokalnih cestah, ko je na cesti manj vozil. Najprej v suhem in lepem vremenu.

AVP Promo Zanimivo Varna in pravilna vožnja po krožnih križiščih vpliva na boljšo pretočnost prometa

Strokovnjaki še svetujejo, da pred vožnjo pregledate avtomobil, če je stal dalj časa. Preverite tlak v pnevmatikah, ali delujejo žarometi, ali brisalci dobro opravljajo svoje delo, ali deluje prezračevanje v kabini, da se stekla ne bodo rosila ...
 

Komentarjev 2
  • endrug 13:46 18.maj 2020.

    Pa bencin je bil ta čas poceni...

  • sam50 11:36 18.maj 2020.

    Mogoče bo lonček pristavila katera od agencij za varnost v prometu,pa če ne drugo pobrala par deset evrov od posameznikov,kateri bolj malo vozijo.....