Avto
592 ogledov

Pozabite na ključ, dovolj bo iphone

Apple digital key digitalni ključ Apple
Apple je predstavil digitalni ključ za avtomobile. Znana je tudi prva znamka avtov, ki bo omogočala to prikladno novost.

Apple je na dnevu razvijalcev predstavil naslednjo generacijo operacijskega sistema iOS 14, ki prinaša pomembno novost za svet mobilnosti. Dodana je podpora za digitalni ključ, tako da bodo lastniki iphonov in pametnih ur iwatch avtomobile varno odklepali in zagnali brez pravega ključa. 

Tehnologija deluje po tehnologiji NFC, torej podobno, kot je mogoče že uporabljati storitev Apple Pay. Prvi proizvajalec vozil, ki bo prilagojen za takšen način vstopanja, bo BMW. 

Apple digital key digitalni ključ | Avtor: Apple Apple

Lastnik mora v bližini kljuke avte pritisniti na telefon, kar bo odklenilo avto. Ko bo napravo odložil v namenski prostorček v avtu, pa bo tega lahko tudi zagnal. Če se bo baterija izpraznila, bo funkcija digitalnega ključa kljub mrtvemu "telefonu" delovala še vsaj pet ur.

Ker fizični ključ ne bo več obvezen, bo lastnik lahko digitalni ključ delil med pet svojih bližnjih. BMW obljublja, da bo tehnologijo začel s 1. julijem letos vgrajevati v skorajda vse svoje serije modelov in za 45 držav. Pogoj za uporabo bo sicer ena od novejših različic iphona ter najmanj watch series 5. iOS 14 bo za posodobitev na voljo v prihodnjih mesecih.

Apple pa po lastnih napovedih že razvija naslednjo različico digitalnega ključa, pri katerem lastniku naprave sploh ne bo več treba jemati iz žepa ali torbice. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Boris 09:55 23.junij 2020.

    Pozabite na ključ (ki pride zraven), dovolj bo iphone (samo plačajte še 1000€).