Avto
16663 ogledov

Poznate pravilo 1,5 metra?

Kolesarka kolesarjenje ženska kolo
Kolesarjev vse več in vse bolj so ogroženi.

Po vsej državi se bodo danes začele aktivnosti za večjo varnost kolesarjev, ki bodo trajale vse do 4. avgusta. V tem času bodo policisti z občinskimi redarji preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila ter kako se do njih vedejo drugi udeleženci v prometu. Cilj akcije je zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih kolesarjev.

Kolesarji so še vedno med najranljivejšimi udeleženci v prometu. Po podatkih policije se v zadnjih letih ni povečevalo le število kolesarjev, udeleženih v prometnih nesrečah, temveč tudi število kolesarjev, ki so povzročitelji prometnih nesreč. V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež. Med vzroki za siceršnje višanje smrtnih žrtev med kolesarji Evropska komisija navaja večanje števila kolesarjev.

Kako pravilno prehiteti kolesarja?

Največ nesreč se zgodi ob stiku kolesarjev z motornim vozilom, zato morajo biti tako vozniki avtomobilov kot kolesarji pri vožnji posebej previdni. Za vse, ki prehitevajo kolesarje, velja, da morajo imeti ob tem bočno razdaljo najmanj 1,5 metra. Če to ni mogoče, prehitevalnega manevra ne smejo izvesti.

Tudi na policiji zaznavajo povečevanje števila kolesarjev. Na letni ravni policija obravnava preko 1400 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega se jih 900 lažje, 200 pa težje poškoduje.

V lanskem letu so zabeležili deset smrtnih žrtev, v letošnjem pa že štiri, so junija pojasnili na Generalni policijski upravi. Na slovenskih cestah je po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) od leta 2015 do lani umrlo 73 kolesarjev.

kolesarji kolo cesta | Avtor: EPA Fotografija je simbolična. EPA

Tudi kolesarji ga velikokrat biksajo

A tudi kolesarji morajo spoštovati pravila vožnje, predvsem ne smejo voziti vštric, prilagoditi morajo hitrost razmeram cestišča in spoštovati pravila prednosti. 

V prvi letošnji nacionalni preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev, ki je potekala od 15. maja do 3. junija, so policisti zabeležili skoraj 2000 kršitev. V treh tednih so kolesarji storili 1.985 kršitev cestnoprometnih predpisov, vozniki motornih vozil pa 237 kršitev v povezavi s kolesarji, so ob zaključku akcije navedli na spletni strani Generalne policijske uprave.

Z alkotestom so preizkusili 1.127 kolesarjev, med njimi jih je bilo pod vplivom alkohola 47. Od vseh ugotovljenih kršitev je bilo v 1.580 primerih izrečeno opozorilo.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s kolesarji je neupoštevanje pravila prednosti, sledijo še neprilagojena hitrost in nepravilna smer vožnje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • sandi76 19:25 29.julij 2022.

  Odlično ! Sedaj pa še kontrola e-skirojev. Po cestah letijo kot snete sekire, malo je tistih, ki so omejeni na 25km/h. Nedolgo tega me je tak skiro prehitel na cesti, kjer sem vozil po omejitvah 50km /h - in to ...prikaži večo z lahkoto. Človek se vpraša, zakaj na tehničnih pregledih ne kontrolirajo tudi teh vozil, če so taki pregledi , zavarovanja, registracije itd obvezni za kolesa s pomožnim motorjem, ki SO omejeni na 25km/h ??

 • Avatar Antikrist1
  Antikrist1 16:33 29.julij 2022.

  Najbolj pa je zanimivo to, da če ti prašiči dajo alkotest za vožnjo bicikla, ti ne morejo pobrati izpita!

 • Avatar Leon
  Leon 10:54 29.julij 2022.

  Problem je ker imamo premalo kolesarskih stez za vse kolesarje ,ki so se v zadnjih 10 letih nenormalno namnožili . Oblast je samo promovirala vožnjo s kolesi ničesar pa niso storili za varnost . Padli so na vsej črti .