Avto
23570 ogledov

Pozor, če imate ta tip bančne kartice - da ne boste imeli težav

Predor Karavanke je dobil oceno "zadovoljivo". Žurnal24 main Fotografija je iz arhiva.
Več kot uro je stal v koloni. Ko je prišel na vrsto, pa ni mogel plačati cestnine, niti se obrniti.

Na nas se je obrnil jezni bralec, ki je na avtocesti na Karavankah pred cestninsko postajo v že tako hudi gneči poskrbel za dodaten zastoj in nejevoljo zato, ker predornine ni mogel plačati z bančno kartico Maestro. 

"Predor Karavanke v smeri Avstrije se ne da plačati z Maestro kartico. Da se z ostalimi na primer Mastercard in Visa," je zapisal bralec in poudaril, da na avstrijski strani Maestro deluje normalno. 

"Nedeljsko popoldne, pozabim dvigniti gotovino, čakam že tako in tako debelo uro, da pridem na vrsto za plačilo in doživim hladen tuš. Imam samo to kartico in nobene druge. Niso me spustili naprej seveda in ne premorejo enega POS terminala. In ne morejo odpreti rampe, da bi polkrožno obrnil."

Da je lahko zapeljal v drugo smer, so se mu morali umakniti vozniki za njim, pojasnjuje bralec. "'Folk' nori, dobesedno. Po 10 minutah se končno uspem izmotati ven in jo krenem čez Korensko sedlo. Nisem šel denar dvigniti in še enkrat v kolono stati." 

Najverjetnejši razlog ni v Darsovi hišici

Bralec je togoten, ker da je Dars tako "nazadnjaški," da ne omogoča plačevanja z Maestro kartico. Vendar pa krivda za zaplet pa očitno ni tako enostavna. 

"Večjih težav na omenjeni lokaciji ne zaznavamo, saj je bilo samo v juniju letos s karticami Maestro opravljenih več kot 5.000 transakcij," zatrjujejo na Darsu.

"Težava je povezana z banko izdajateljico plačilne oziroma kreditne kartice," pojasnjujejo. "Plačila na cestninski postaji Hrušica se izvajajo tudi s plačilno-kreditnimi karticami in seveda preko POS-terminala, saj drugače to sploh ni mogoče. Posebnost je, da POS-terminali ne zahtevajo številke PIN do določenega zneska, drugje pa je številka PIN obvezna. Težava nastane v primeru, kjer nekatere banke izdajateljice tovrstnih plačil ne omogočajo," enega od najbolj verjetnih razlogov za zaplet navajajo pri upravitelju avtocestnega omrežja. 

"Ali je mogoče urediti na banki, nimamo informacije, vsekakor pa na cestninski postaji Hrušica, kjer se plačuje predornina za Karavanke, zaradi pretočnosti prometa tega ni mogoče urejati," pojasnjujejo, zakaj bralcu niso mogli pomagati. 

Še posebej rizične starejše kartice

Tisti, ki imate še stari tip kartice, pozor, saj imajo na Darsu z njimi slabe izkušnje. "Ugotavljamo, da se to dogaja v večini primerov pri karticah, ki ne omogočajo brezstičnega plačevanja. Pri brezstičnih karticah načeloma ne bi smelo prihajati do tovrstnih težav, saj se pri tem načinu plačil oziroma uporabi POS-terminala do višine 15 evrov že v osnovi ne zahteva dodatnega vpisovanja številke PIN."

Bralec sicer zatrjuje, da je predornino želel plačati z novim tipom brezstične kartice, s katero drugje po Evropi še ni imel težav.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • eosss 10:21 18.avgust 2019.

    Pa kak bullshit je to, zakaj za znesek do 15€ ne bi bilo mogoče vtipkati PIN-a? Nekatere kartice to sicer omogočajo, ampak jaz ne želim imeti kartice, s katere mi lahko nekdo lepo pobere 15€ brez da vtipkam PIN. To ...prikaži več pomeni, da sploh ne morem plačati tunela?

  • Aleš Ravbar 21:58 16.avgust 2019.

    Mogoče je pa gospod presegel dnevni limit 30eur,ki velja za plačila brez PIN

  • Avatar Willamesa
    Willamesa 00:54 16.avgust 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com