Avto
50252 ogledov

Pozor, dve novi lokaciji radarja v Ljubljani

Merilnik Žurnal24
In to na isti ulici.

Cesta dveh cesarjev na južnem delu Ljubljane nosi breme obvozne ceste na relaciji med Rudnikom in Vičem. Po letu dni temeljite prenove je zdaj zasijala v povsem novi podobi z občutno širšim cestiščem. Da pa svež asfalt na razdalji 2,1 kilometra ne bi premamil dirkačev, so na Mestni občini Ljubljana (MOL) pohiteli in od svojega rednega dobavitelja tovrstne opreme nabavili dve stacionarni ohišji, v katere je mogoče namestiti radarski merilnik hitrosti. Na celotni razdalji namreč velja omejitev 50 km/h.

Radar Kakšne mahinacije! Avto Celje za manj denarja dobilo veliko boljši radar od Ljubljane

"Cesta je razdeljena na dva ravninska odseka in na vsakem je postavljeno po eno ohišje. Zaradi novega cestnega profila smo ocenili, da obstaja bojazen, da se bodo na tej cesti razvijale večje hitrosti od omejene," pri MOL pojasnjujejo odločitev o kar dveh škatlah na isti cesti. Glede na ocenjeno vrednost iz leta 2018 cena posamezne škatle za merilnik hitrosti stane šest tisoč evrov.

Ob tem je ena od škatel postavljena neposredno v bližini cestne grbine ("ležečega policaja"), ki že tako ali tako umirja velike hitrosti in jih na točki meritve torej ni pričakovati. Ker prek grbine poteka prehod za pešce, je škatla torej predvsem v vlogi dodatnega "strašila".

Pri MOL v lokaciji škatle poleg grbine ne vidijo nelogičnosti. "Ukrepa se medsebojno ne izključujeta. Ni zagotovila, da se pred hitrostno oviro ali za njo ne razvijajo večje hitrosti. Ista kombinacija je na primer že na Cesti v Mestni log," utemeljujejo.

Odsekovni merilnik hitrosti Domače znanje Avto V Kranju dobili merilnik hitrosti, po katerem se Darsu lahko kolca

Merilnik | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

V ljubljanskem mestnem redarstvu z nameščanjem novih škatel ostajajo zvesti strašenju s točkovnim načinom merjenja hitrosti, ki voznike k spoštovanju omejitev sili predvsem v bližini samih škatel, na daljši razdalji pa ne nujno. Za zdaj je jasno, da bo merilnik v eni ali drugi škatli prisoten le občasno, saj mesto od istega dobavitelja (še) ni nabavilo novih namenskih merilnikov in tako ostajajo pri štirih napravah, ki jih menjajo med ohišji povsod po mestu. Poleg tega imajo še dva radarska merilnika, s katerimi mestni redarji merijo iz vozil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Katlyn_Evans 10:01 02.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎