Avto
164 ogledov

Pred 101 letom Slovenec naredil izjemen motor

Puch R2
1/8
Pixsell
Kako kakovostni so bili izdelki slovenskega izumitelja Janeza Puha, priča zgodba o najstarejšem mopedu na Hrvaškem, ki še danes "vžge v prvo".

Dušan Prelević iz Šibenika ima v lasti pravi dragulj, model mopeda puch R2, ki je bil narejen davnega leta 1912.

Izdelan je bil v tovarni Janeza Puha v takrat avstro-ogrskem Gradcu dve leti pred smrtjo slavnega izumitelja, rojenega v Sakušaku v današnji občini Juršinci. 

Lastnik motorja Prelević ga je našel po naključju, šele poznavalci pa so mu pojasnili, na kako dragocen primerek je naletel, saj je puch R2 ne samo najstarešji motor na Hrvaškem, temveč tudi eden izmed samo še peščice, ki so se ohranili do danes. 

Olje je potrebno dodajati ročno

Kot poroča 24sata, je restavrirani motor danes v vrhunskem stanju, pomanjkanje originalnih delov pa je lastnik nadomestil z iznajdljivostjo, kot so denimo pnevmatike, ki jih je našel pri Harley Davidsonu, saj so iste, kot pri enem od ameriških modelov. 

Motor ima za današnje čase tudi sila nenavaden princip mešanja pogonskega goriva, saj mora voznik vsake toliko časa "popumpati" olje, da se zmeša z bencinom, iz česar nastane mešanica za dvotaktni enovaljni motor (300 ccm, 2,5 KM). Na 100 kilometrov motor porabi pet litrov bencina in tri decilitre olja, doseže pa častitljivo hitrost 70 kilometrov na uro. Vseeno pa se sme Prelević z njim voziti le po poligonu, saj ga ne more registrirati.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:51 12.avgust 2013.

    Če bi članek v orginalu prečitali in razumeli do kraja, bi tu napisali še kaj drugega. V org. članku piše da so motor skonstruirali in naredili AVSTRIJSKI inženjjiri . To je od zaflosanih in zakompleksiranih Hrvatov tudi za pričakovati ...prikaži veči . Ko boste pa vi drugič pisali o Nikoli Tesli , pa pod obvezno navedite AMERIŠKI znanstvenik, Za PENKALO pa , MAĐARSKI izumitelj.