Avto
36707 ogledov

Pred točenjem goriva se dotaknite avtomobila. Lahko vam reši življenje!

tankanje, bencin, gorivo Profimedia
Gibanje osebe, ko izstopa iz avtomobila, lahko ustvari statično elektriko. Ta pa lahko sproži nevarno iskro ...

Zadnja stvar, na katero človek pomisli, ko toči gorivo v avtomobil, je možnost eksplozije ali požara. Toda takrat so požari na bencinskih črpalkah najpogostejši, predvsem v zimskem času.

Gibanje osebe, ko izstopa iz avtomobila, lahko ustvari statično elektriko. In če gre oseba, potem ko izstopi iz avtomobila, natočiti gorivo, lahko ta ista statična elektrika povzroči iskro, zaradi katere se lahko vname gorivo in avto.

Scott Boorse, direktor tehničnih programov pri Inštitutu za naftno opremo (PEI), je za Reader's Digest pojasnil, da je že majhna iskra dovolj, da vžge vse hlape, ki so okoli konice šobe.

Petroleum Equipment Institute je prejel poročila o približno 200 incidentih na bencinskih črpalkah, ki jih je povzročila statična elektrika od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja. Toda Boorse pravi, da je verjetno primerov, ki ostanejo neprijavljeni, še veliko več. Medtem ko so manjše iskre običajne, pa so pravi požari, ki jih povzročijo, redkejši.

Kako se lahko izognete požaru oziroma celo eksploziji na bencinski črpalki? Na srečo obstaja preprosta rešitev. Ko izstopite iz vozila, se najprej dotaknite kovinskega dela vozila, še pred rezervoarjem. To vas bo razelektrilo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Toma 21:16 06.april 2023.

    Sicer paje ročka ozemljena idioti!

  • Toma 21:12 06.april 2023.

    Drugače tudi ven ne zležem!

  • PaPajapopi 19:13 06.april 2023.

    In kako boš odprl pokrovček, ne da bi se dotaknil avtomobila ?