Avto
105 ogledov

Predlog vlade: zaradi nevarne vožnje do smrti v zapor

Prometna nesreča EPA
Britanska vlada je predlagala zelo stroge kazni za hude kršitelje cestnih pravil, ki bi bili po novem dobesedno izenačeni z morilci. Voznik, ki bo povzročil hudo nesrečo, bo lahko šel celo doživljenjsko v zapor. Voznik s slušalko na ušesih izenačen z morilcem.

Predlog pravosodnega ministrstva je dvignil veliko prahu, ne le v Veliki Britaniji, temveč tudi izven države, ki sicer slovi kot prometno ena najbolj varnih na svetu. 

Vladni predog, ki so ga napovedovali že pri reviziji kazni za vožnjo z mobilniki, predvideva, da bi precej zvišali kazni za kršitelje cestnoprometnih pravil. Vozniki, ki bi povzročili smrt drugih zaradi izrazito prehitre vožnje, pouličnega dirkanja ali - pozor - ker bi pred nesrečo uporabljali telefon, bi tvegali enake kazni kot nekdo, ki mu sodijo zaradi umora.

Vlada želi po poročanju Auto Expressa tudi dvigniti višino največjih kazni, ki sedaj znaša do 14 let zaporne kazni. Po novem bi takšnmi vozniki, ki bi smrt povzročili zaradi neodgovorne vožnjem, pod vplivom alkoholaali mamil, tvegali dosmrtno ječo!

"Vozniki morilci uničujejo življenja. Njihova dejanja povzročajo nepopisno bolečino družinam, ki se morajo soočiti s tragičnimi in nepotrenismi izgubami svojih bližnjih," je predlog komentrial minister Sam Gyimah"Naše sporočilo je jasno: če vozite nevarno in ob tem pobijate po naših cestah, vas čaka dosmrtni zapor!"

Prometna nesreča | Avtor: EPA EPA
Precej hujše kazni bi po načrtu britanskega pravosodnega ministrstva čakale tudi tiste, povzroččijo hude poškodbe, saj bi šli lahko v zapor za do treh let. Ali bodo predlogi sprejeti, bo znano čez nekaj mesecev, do februarja je namreč predlog v javni obravnavi.

V Veliki Britaniji je leta 2014 za posledicami prometnih nesreč umrlo 29 ljudi na milijon prebivalcev, v Sloveniji pa 52.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:28 07.december 2016.

    Končno nekaj pametnega od vseh telih ministrstev,direktoratov,inštitutov in nesposobnih zaposlenih na teh požiralcih javnega denarja.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:42 06.december 2016.

    Kazni morajo biti namenjene kaznovanju in ne maščevanju! To kar počnejo Britanci, je navaden idiotizem, ki zagotovo ne bo izboljšal varnosti na cestah!

  • mph 22:03 06.december 2016.

    Absolutno in edino pravilno.